Επιτήδειοι υπόσχονται θέσεις εργασίας στο Ιράκ σε Κύπριους άνεργους…




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Θύματα εξαπάτησης, αρχιτέκτονες, επιστάτες, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, από εταιρεία που δραστηριοποιείται και στο Ιράκ. Ο εργοδότης υπόσχεται  εργασία και αρκετά καλές απολαβές, σχετικά με  τη δύσβατη περίοδο που διανύει η Κύπρος.

Από το Φεβρουάριο, περίπου, η εταιρεία ζητούσε Κύπριους αρχιτέκτονες και τεχνίτες για έργα στο Ιράκ. Αρκετοί έφυγαν πριν από το Μάρτιο και άλλοι στα μέσα του μήνα, για τη νέα χώρα εργασίας.

Κρεβάτια χαλασμένα, φαγητά άνοστα, νερά βρώμικα, μα όλοι υπόμεναν και επέμεναν, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τις ατελείωτες ώρες εργασίας στον ήλιο, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απλήρωτες δόσεις των δανείων τους στην Κύπρο και στις ανάγκες των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κάποιοι δεν άντεξαν και έφυγαν απλήρωτοι. Όσοι όμως, απέμειναν πληρώθηκαν για τους τρείς πρώτους μήνες και εκκρεμούν οι άλλοι τρεις. Τις τελευταίες  βδομάδες, ένα μέρος των «θυμάτων» του επιτήδειου εργοδότη  βρίσκεται στην Κύπρο για διακοπές.  Σήμερα, Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013, λήγει η  άδεια, παραμονής τους, στο νησί, χωρίς να πληρωθούν αλλά και χωρίς η εταιρεία να ανανεώσει τη βίζα τους για να ταξιδέψουν πίσω στο Ιράκ….

Οι οικογένειες των εργαζομένων, αρνούνται να γυρίσουν πίσω οι δικοί τους ακόμα και να πληρωθούν, αφού τα πρόσωπα τους είναι αγνώριστα από την ταλαιπωρία και με αρκετά κιλά μείον από το πρώην σωματικό τους βάρος.

Να σημειώσουμε,  ότι  υπάρχει ακόμη ένα μικρό μέρος εργαζομένων στο Ιράκ και συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι τους τρεις τελευταίους μήνες.

Τα «θύματα», δήλωσαν ότι σε περίπτωση που δεν κατατεθούν τα δεδουλευμένα τους, θα «παραδώσουν» την υπόθεση στα χέρια του νόμου.

Από τις μέχρι τώρα μαρτυρίες, διαφαίνεται  άλλη μία ιστορία, με επιτήδειους που υπόσχεται εργασία σε άνεργους, για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: