Επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία βυζαντικών εικόνων, που είχαν κλαπεί από τα κατεχόμενα




Η ολλανδική κυβέρνηση προτίθεται να  επιστρέψει τέσσερεις βυζαντινές εικόνες στις κυπριακές αρχές, οι οποίες  εκλάπησαν από μοναστήρι στη βόρεια Κύπρο, σύμφωνα με την Walk of Truth, μια  οργάνωση που μάχεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (BLOOMBERG, «Looted Icons Seized by Dutch Government  Return to Cyprus», Catherine Hickley).

Οι εικόνες του 16ου αιώνα που  αναπαριστούν τους τέσσερεις Αποστόλους, αξίας 200.000 δολαρίων, είχαν κλαπεί από  το Μοναστήρι Αντιφωνητής το 1975, ενώ οι προσπάθειες της Εκκλησίας της Κύπρου  για την ανάκτησή τους δεν είχαν ευοδωθεί το 2002, μετά από επτά χρόνια  διεκδικήσεων. Μια τροποποίηση ωστόσο στην ολλανδική νομοθεσία το 2007 επέτρεψε  την κατάσχεση των εικόνων από την ολλανδική  κυβέρνηση.

Όπως επεσήμανε χθες, σε συνέντευξη τύπου, η  Τασούλα Χατζητοφή, ιδρυτής του Walk of Truth, οι ολλανδικές αρχές, άξιες  συγχαρητηρίων, αναμένεται να επιστρέψουν τα κειμήλια εντός 48 ωρών. 

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στην  εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία που διεξάγεται στα κατεχόμενα, μετά την τουρκική  εισβολή και στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για την  ανάκτηση των κειμηλίων και των αρχαιοτήτων.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-17/looted-icons-seized-by-dutch-government-return-to-cyprus.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: