Επαφές Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη – Γεύμα με Πρέσβεις μονίμων μελών του Συμβ. Ασφαλείας




Στις θέσεις του για το Κυπριακό και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για καλή προετοιμασία της επανέναρξης των συνομιλιών καθώς και στα μέτρα που λαμβάνονται για ανάκαμψη της οικονομίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  σε ομιλία του προς τα μέλη της διακεκριμένης δεξαμενής σκέψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στην Νέα Υόρκη.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Richard Haas ο οποίος ως γνωστό διετέλεσε στο παρελθόν απεσταλμένος του  Προέδρου Reagan για το Κυπριακό. Τα μέλη του Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους προς το Κύπριο Πρόεδρο οι οποίες κάλυπταν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων όπως οι επιπτώσεις από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και η παρούσα κατάσταση της οικονομίας, θέματα ενέργειας και οι προοπτικές από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, το Κυπριακό και ρόλος της Τουρκίας και οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ.

Ακολούθως  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με μέλη της συντακτικής ομάδας της New York Times τα οποία ενημέρωσε εκτενώς για το Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες τις οποίες λαμβάνει για επανέναρξη του διαλόγου. Συζήτησαν επίσης ενεργειακά θέματα όπως και το θέμα της οικονομίας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τους αντιπροσώπους των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Κίνας, Ρωσίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλυσε τις θέσεις του στο Κυπριακό. Ανέπτυξε επίσης στα Πέντε Μόνιμα Μέλη την πρόταση του για την Αμμόχωστο. Στο γεύμα παρακάθισαν  ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ν. Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Παναμά, Ricardo Martinelli. Συζήτησαν θέματα αποφυγής διπλής φορολογίας και το θέμα συνεργασίας στο τομέα της ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγος του, το βράδυ παρέστησαν στην καθιερωμένη δεξίωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προς τιμή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που βρίσκονται στην Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Το βράδυ  παρακάθισε σε δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και τους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς, κ. και κα Τζαχάρη, κ. και κα Τσούνη, κ. και κα Καλοειδή, κ. και κα Dennis Mehiel και κ. και κα Παπανικολάου, οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για στήριξη του Ταμείου Αλληλεγγύης προς τη Κύπρο με συνεισφορές άνω των 100,000 δολαρίων.

Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους κ. Στυλιανίδη και Χριστοδουλίδη και τον εκδότη της εφημερίδας Greek News Αποστόλη Ζουπανιώτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: