Εντονες διεργασίες στο Κογκρέσο για έγκριση της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας




Καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ξεκινήσει μια πολυδιάστατη εκστρατεία για να λάβει την έγκριση της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας από το Κογκρέσο, αξιωματούχοι δήλωναν χθες ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να αναμορφώσει την αρχική πρόταση ψηφίσματος με τρόπο που να προσδιορίζει επακριβώς ότι θα είναι περιορισμένη σε έκταση και διάρκεια και δεν θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων.

Αυτό επισημαίνουν σε άρθρο τους στην WASHINGTON POST οι Karen Tumulty και Anne Gearan με τίτλο «On Syria strike, Obama administration ramps up pressure on Congress, shows flexibility».

«Για να διασφαλίσει την έγκριση από το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος χρειάζεται να παρουσιάσει ακλόνητες αποδείξεις, να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα τι θα πράξει στην περίπτωση που το καθεστώς Άσσαντ συνεχίσει την χρήση χημικών όπλων παρά την αμερικανική στρατιωτική επίθεση και να επαναδιατυπώσει το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος ώστε να μην φαντάζει «γενικόλογο» στους σκεπτικιστές, ούτε πολύ περιορισμένο στα ‘γεράκια’» επισημαίνει ο James Lindsay, διευθυντής σπουδών στο Council on Foreign Relations.

Η παρούσα εκδοχή του σχεδίου ψηφίσματος που εστάλη την Κυριακή στο Κογκρέσο παρέχει στον Πρόεδρο Ομπάμα την εξουσία για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας «όπως ο ίδιος προσδιορίζει ότι καθίσταται απαραίτητο και σωστό».

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, John McCain, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι συνέπειες ενός αρνητικού ψηφίσματος από το Κογκρέσο θα ήταν καταστροφικές, ενώ θα επέφερε πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας.

Η απροσδόκητη απόφαση του Ομπάμα να αναζητήσει την έγκριση από το Κογκρέσο αποτελεί σημείο καμπής στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, καθώς οι πρόεδροι περιόριζαν ολοένα περισσότερο τον ρόλο των βουλευτών για το πότε και πως θα εμπλέκονταν οι ΗΠΑ σε πόλεμο. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος θα μπορούσε να δημιουργήσει «προηγούμενο», περιοριστικό για τις αποφάσεις μελλοντικών προέδρων των ΗΠΑ ή να τους αποτρέπει από μια μελλοντική προσφυγή στο Κογκρέσο.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει δηλώσει τι θα πράξει στην περίπτωση που δεν λάβει την έγκριση από το Κογκρέσο, μολονότι ο Λευκός Οίκος εμμένει στο ότι δεν χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο για την διενέργεια της περιορισμένης στρατιωτικής επίθεσης που σχεδιάζει.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/kerry-hagel-to-appear-at-foreign-relations-committee-to-make-the-case-for-syria-strikes/2013/09/02/936adc48-13df-11e3-a100-66fa8fd9a50c_story.html?hpid=z1

Οι ένοπλοι αντάρτες της Συρίας μετρούν ήδη αντίστροφα για την εκδήλωση της αμερικανικής επίθεσης στη Συρία και προετοιμάζονται γι’ αυτήν υποστηρίζει σε ανταπόκρισή της από τη Βηρυτό στο BLOOMBERG η Donna Abu-Nasr με τίτλο «Syrian Rebels Armed From Abroad Count Down to U.S. Missile Fire».

Όπως επεσήμανε προς το Bloomberg ο στρατηγός Qassem Saadeddine, μέλος του επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, «η ώρα μηδέν ξεκινά για εμάς με την εκτόξευση του πρώτου αμερικανικού πυραύλου» προσθέτοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δέχθηκαν νέο οπλισμό από τις «αδερφές χώρες» και έχουν αναπτυχθεί κοντά στους καθορισμένους στόχους.

Σύμφωνα με τον Samir Nashar, μέλος της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, της σημαντικότερης πολιτικής δύναμης της Αντιπολίτευσης, που μίλησε προς το Bloomberg από την Κωνσταντινούπολη, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από την αμερικανική επίθεση για να καταλάβει όσο περισσότερες θέσεις μπορεί από τα καθεστωτικά στρατεύματα. Η αμερικανική επέμβαση θα μειώσει την διάρκεια της κρίσης, τόνισε.

Όπως επισημαίνει ωστόσο ο Richard Kemp πρώην διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και ειδικός συνεργάτης στο Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, οι σχεδιαζόμενες από τον ΕΣΣ επιθέσεις είναι απίθανο να ολοκληρωθούν με επιτυχία, καθώς οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να «χτυπήσουν» τόσο σκληρά τον καθεστωτικό στρατό ώστε να επιτύχουν οι επαναστάτες την πλήρη επικράτησή τους.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-02/syrian-rebels-armed-from-abroad-count-down-to-u-s-missile-fire.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: