Δυσκολεύεται να πείσει το Κογκρέσο ο Ομπάμα




Η μαζική προσπάθεια για να πειστούν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές για την ανάγκη απάντησης στη χημική επίθεση, η οποία –σύμφωνα με το Λευκό Οίκο- πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς του Προέδρου Ασαντ, δεν είχε χθες και σήμερα μεγάλη επιτυχία, καθώς οι λεγόμενοι σκεπτικιστές δεν έχουν αλλάξει τη θέση τους.

 Ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος, πρόσωπο με πρόσωπο, με εκατό βουλευτές και γερουσιαστές και θα επιχειρήσει να μιλήσει και σε μικρές ομάδες μελών του Κογκρέσου μέσω τηλεδιασκέψεων. Συνεργάτης του δήλωσε ότι θέλει να συζητήσει σε όλους, να τον ακούσουν και να τους ακούσει. Από την παραπάνω είδηση, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο άσχημη είναι η κατάσταση για τον Αμερικανό ηγέτη. Επίσης συμμετέχουν στις απόρρητες ενημερώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις.

Και οι τρεις ξεκαθάρισαν στους συνομιλητές τους ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα κτυπήσει ακόμα και χωρίς έγκριση του Κογκρέσου. Αυτό υπογράμμισε ειδικά ο κ. Κέρι μιλώντας με τους πρώην συναδέλφους του στη Βουλή και τη Γερουσία.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ όρισε για αύριο το βράδυ (ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στην οποία θα καταθέσουν ο κ. Κέρι και ο κ. Χέιγκελ. Ο κ. Μενέντεζ, που υποστηρίζει τον Πρόεδρο πιστεύει ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα της στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία για να ενημερωθεί ο λαός.

Ο Πρόεδρος συζήτησε με τους συνομιλητές του το σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ασαντ. Εθεσε το δίλημμα ότι πρέπει να κτυπήσει για να μην γελοιοποιηθεί η Αμερική και ο Πρόεδρός της. Εθεσε το ερώτημα: τι θα κάνετε εάν το Ιράν, το οποίο χαρακτηρίζεται το κεφάλι του φιδιού, και η Χεζμπολλάχ ακολουθήσουν στα βήματα του Ασαντ; Τους είπε πως θα μας πάρουν στα σοβαρά εάν αφήσουμε ατιμώρητο το καθεστώς της Συρίας.

Αν και μερικοί βουλευτές τον χαρακτήρισαν πειστικό, εν τούτοις το μέγα ερώτημα που θεωρούν ότι δεν έχει απαντηθεί, είναι το γεγονός ότι οι αντικαθεστωτικοί ελέγχονται πλήρως από την αλ Κάιντα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος των αντιδράσεων τους, όπως και ότι δεν πείθονται από τα στοιχεία.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετοί πολιτικοί, ακόμα και ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, θέτει τα ίδια ερωτήματα που θέτει η Μόσχα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις αποδείξεις για τη χημική επίθεση, και ποιός θα αναλάβει το χημικό οπλοστάσιο σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει σήμερα την πιό κρίσιμη συνάντηση. Συναντάται με τους γερουσιαστες και ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν και Λίντσι Γκράχαμ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα ψηφίσουν όχι, επειδή απαιτούν πόλεμο σε ολα τα επίπεδα, όχι χειρουργικά κτυπήματα. Εάν τους πείσει να τον υποστηρίξουν, θα αλλάξει κάπως το κλίμα.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι αν η ψηφοφορία γινόταν σήμερα ο κ. Ομπάμα δεν θα είχε καμία τύχη.

Photo: President Barack Obama and Cecilia Muñoz, Director of the Domestic Policy Council, talk with Sen. John McCain, R-Ariz., left, and Sen. Chuck Schumer, D-N.Y., in the Outer Oval Office. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: