Για έλλειψη μιας ευρύτερης στρατηγικής στη Μέση Ανατολή επικρινει τον Ομπάμα η Washington Post




Η εφημερίδα WASHINGTON POST σε κύριο άρθρο της με τίτλο «President Obama’s Mideast policy is vague and contradictory» επικρίνει τον Πρόεδρο Ομπάμα για έλλειψη μιας ευρύτερης στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, μολονότι λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την μετά Άσσαντ εποχή στη Συρία και την πιθανότητα ενίσχυσης των ακραίων ισλαμιστών.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η ανησυχία για την μετά Άσσαντ εποχή είναι δικαιολογημένη, αλλά δεν είναι σαφές εάν η ουδετερότητα έναντι του εμφυλίου πολέμου συμβαδίζει με το όραμα του Προέδρου Ομπάμα να αποκαταστήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Στην πραγματικότητα μια σοβαρή στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία απαιτεί μια σημαντική στρατιωτική και διπλωματική προσπάθεια, η οποία μολονότι δεν θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων, θα απαιτούσε την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μετριοπαθών συριακών δυνάμεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο τις καθεστωτικές δυνάμεις όπως και την Αλ Κάιντα.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά μια πολιτική λύση που περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Προέδρου Άσσαντ και του κύκλου του, αλλά που θα αφήνει παράλληλα στην εξουσία στοιχεία του καθεστώτος ικανά να συμμετάσχουν σε μια πολιτική συμφωνία. Για να συμβεί ωστόσο αυτό θα πρέπει να ανατραπεί η στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή προς όφελος της αντιπολίτευσης.

Το κύριο άρθρο μιλά ακόμη για μια αναδιαμόρφωση της διπλωματικής προσπάθειας η οποία δεν θα περιλαμβάνει αναγκαστικά τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Τέλος επισημαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για την ανατροπή της στρατιωτικής ισορροπίας είναι ο βομβαρδισμός των συριακών αεροπορικών βάσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό των στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα, φιλοξενούν ελικόπτερα και αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται στους βομβαρδισμούς, ενώ μέσω αυτών οργανώνονται οι χημικές επιθέσεις.

http://www.washingtonpost.com/opinions/president-obamas-mideast-policy-is-vague-and-contradictory/2013/09/03/8c34daf4-14d5-11e3-880b-7503237cc69d_story.html

Το BLOOMBERG  σε κύριο άρθρο του με τίτλο «It’s About Chemical Weapons, Not Regime Change» δίνει έμφαση στην χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσσαντ και στην ανάγκη να επικεντρωθεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Ομπάμα, έναντι του Κογκρέσου αλλά και εν γένει, στον ολέθριο και απάνθρωπο χαρακτήρα των συγκεκριμένων όπλων, και όχι στην ανάγκη μιας επέμβασης για την ανατροπή του καθεστώτος Άσσαντ.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά μια αμερικανική επέμβαση για να αποτρέψει την εκ νέου χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσσαντ δεν σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Για να πετύχει τον στόχο της και να πείσει τα επιφυλακτικά μέλη του Κογκρέσου η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχωρίσει το θέμα των χημικών όπλων από την αλλαγή του συριακού καθεστώτος. Η έλλειψη σαφούς διαχωρισμού των δύο θεμάτων συνέβαλε αποφασιστικά στην αποτυχία του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον να λάβει παρόμοια έγκριση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η όποια ανταποδοτική επίθεση αποκτά με αυτόν τρόπο ηθικό έρεισμα και ευρύτερη νομιμοποίηση.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-03/it-s-about-chemical-weapons-not-regime-change.html

ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος που θα εγκρίνει ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας επεξεργάζεται η διακομματική Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου που θα περιορίζει την έγκριση στις 60 ημέρες με την δυνατότητα παράτασης 30 ημερών, αναφέρει το CNN στην ιστοσελίδα του επικαλούμενο ανώνυμες πηγές («Draft resolution on Syria would limit strike to 60 days», Matt Smith. Josh Levs, και Laura Smith-Spark).

Σύμφωνα με αντίγραφο το σχεδίου ψηφίσματος, που βρίσκεται στην κατοχή του CNN, δίνεται έγκριση 60 ημερών με την δυνατότητα παράτασης 30 ημερών, ενώ καθιστά σαφές ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων.

http://edition.cnn.com/2013/09/03/world/meast/syria-civil-war/index.html?hpt=hp_t2

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: