Βενιζέλος: Καμία αναφορά σε τετραμερή για Κύπρο




«Δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε “τετραμερή” διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδος». Αυτό διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τη συμφωνία τους να πραγματοποιηθούν εκατέρωθεν συναντήσεις με τους διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Βενιζέλος, που απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε τα εξής ξεκαθαριζοντας το θέμα μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν:

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί συνάντηση -σε επίπεδο που θα καθοριστεί- με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Νταβούτογλου. Δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε “τετραμερή” διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδος.

Οι δύο κοινότητες προβλέπονται στο ισχύον Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και ο ορισμός διαπραγματευτών έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η διαφύλαξη, άλλωστε, της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της και ενεργεί ως κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θεμελιώδης μέριμνά μας.

Η Ελλάδα, όπως είχα την ευκαιρία να πω στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στηρίζει τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη με στόχο μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο».

Παρέμβαση Βενιζέλου στο φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ε. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, στην εναρκτήρια συνάντηση του Υψηλού Επιπέδου Πολιτικού Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο υπουργός, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε την ευκαιρία που δίνει αυτή η συνάντηση για την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τόνισε ότι για την επιλογή της βέλτιστης στρατηγικής, πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι τρέχουσες προκλήσεις, όπως είναι η ακραία φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους, η κοινωνική ανισότητα, τα δημογραφικά και μεταναστευτικά προβλήματα, οι περιφερειακές συγκρούσεις και τα ζητήματα ασφαλείας.

Επισήμανε τη σημασία να εστιάσουμε στην εξάλειψη της φτώχειας, τοποθετώντας την στο ευρύτερο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε ότι το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο πρέπει να έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ευημερίας όλων, σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την δομή των οικονομιών τους ή το επίπεδο της ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι η ατζέντα μετά το 2015 πρέπει να στοχεύει ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή εργασία, στην εκπαίδευση και σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ παράλληλα θα προωθεί κοινές αξίες όπως είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ευθέως συνδεδεμένη με την μετάβαση στο μοντέλο της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης, πλήρους και αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και παραδέχτηκε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πιο πιεστικές από ποτέ άλλοτε και επιζητούν άμεσες λύσεις. Παρόλα αυτά, οι τρέχουσες οικονομικές και δημοσιονομικές κρίσεις θα πρέπει να εκληφθούν ως ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων, ανθρωποκεντρικών και φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, όπως και μιας ανανεωμένης κινητήριας δύναμης προς την επίτευξη της βιωσιμότητας.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εμπλακούν τόσο οι πολίτες όσο και ο ιδιωτικός τομέας στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να επιτευχθεί μια μετατόπιση προς την πράσινη οικονομία, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις αρχές να δημιουργήσουν τα απαραίτητα για αυτό πλαίσια και εργαλεία.

Τέλος, για την επίτευξη όλων των ανωτέρων στόχων, ο υπουργός πρότεινε ως αποφασιστικής σημασίας την ενοποίηση των αναπροσαρμοσμένων Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και των Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων (SDGs) σε μια ενιαία ομάδα αναπτυξιακών στόχων.

Ανακοίνωση ΚΚΕ

«Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τα κόμματα για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης και να τοποθετηθεί πάνω σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έναρξη νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας και Τουρκίας μέσω απευθείας επαφών της Αθήνας με τον εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, και της Άγκυρας με τον Ελληνοκύπριο» επισημαίνει με σχόλιό του το ΚΚΕ.

Προστίθεται ότι το κόμμα «παρακολουθεί με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, σε μία περίοδο που κυοφορούνται εξελίξεις σε βάρος του κυπριακού λαού και γενικότερα των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών, Γραφείο Τύπου Νέας Υόρκης, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: