Ανευ ουσίας οι στόχοι για μείωση του ελληνικού χρέους δήλωσε ο επικεφαλής του ESM




Οι στόχοι για μείωση του ελληνικού χρέους που απετέλεσαν το επίκεντρο του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι «άνευ ουσίας» (‘meaningless’), δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, σε συν/ξή του στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Official Questions Need for Debt Forgiveness in Greece» (σελ. Α13).

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες των Matina Stevis και Gabrielle Steinhauser, ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε αμφιβολίες ως προς τις επίσημες εκτιμήσεις για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος επιβαρύνει στην πραγματικότητα την οικονομία της χώρας, σε μια τελευταία ένδειξη, ερμηνεύουν οι ανταποκριτές,  ότι η ευρωζώνη υποχωρεί από τις αρχικές της δεσμεύσεις για μείωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός δ/ντής του ESM δήλωσε ότι για την ακριβή αποτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που καταβάλλει η Αθήνα, καθώς και στα μακροχρόνια χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής – προϋποθέσεις που διαφοροποιούν την περίπτωση της Ελλάδας από άλλες χώρες.

Ο κ. Regling ανέφερε ότι οι υπολογισμοί, γνωστοί ως ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τους εξαιρετικά καλούς όρους του ελληνικού δανείου, που «όταν τους προσθέσεις συνολικά, πρόκειται για ένα τεράστιο στοιχείο επιχορήγησης, που οικονομικά ισοδυναμεί με κούρεμα του χρέους». «Εκπλήσσομαι που ορισμένοι αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους», τόνισε ο κ. Regling, σε μια δήλωση που εναρμονίζεται με τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος εμμένει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Πρόσθεσε δε πως οι ισχύοντες κανονισμοί δεν επιτρέπουν στο ESM  να υποστεί απώλειες από δάνεια.

Τα ανωτέρω σχόλια του κ. Regling παρέχουν επιχειρήματα στη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν παραδεχθεί ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ενδεχομένως ένα τρίτο δάνειο, ωστόσο ανθίστανται στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για παραγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.  Παράλληλα, υποστηρίζουν οι ανταποκριτές, οι δηλώσεις Regling προετοιμάζουν την ευρωζώνη για μια αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, καθώς αυτό διαθέτει μια σαφώς προσδιορισμένη μέθοδο για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας των εθνικών χρεών. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Regling.

Επίσης, υποστηρίζουν οι ανταποκριτές και αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο, η συγκεκριμένη τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM θα αφήσει την Ελλάδα με πολύ υψηλά ονομαστικά χρέη επί μακρότερη χρονική περίοδο απ΄ αυτήν που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτό, με τη σειρά του, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στη συγκέντρωση πόρων μέσω της διάθεσης ομολόγων, ενώ ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της χώρας.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303342104579099121030367270.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

http://blogs.wsj.com/brussels/2013/09/26/bailout-fund-boss-says-current-greek-debt-analysis-meaningless/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: