Είδαν… φλόγα και θέλουν μοιρασιά οι Αττίλες
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ατζέντα με ιεράρχηση θεμάτων επιχειρεί να καθορίσει ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, λίγες εβδομάδες πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, επαναφέρει στο προσκήνιο και τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς στον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Οι παρεμβάσεις του κατοχικού ηγέτη ενόψει και της άφιξης στο νησί, την ερχόμενη εβδομάδα, του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες. Όπως δεν μπορεί να θεωρούνται τυχαίες και οι προσπάθειες για δημιουργία αρνητικής εικόνας για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Έρογλου, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας για άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, επανέφερε την πρόταση του για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Μετατρέποντας το σε διακοινοτική διαφορά, ο Έρογλου υποστηρίζει πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που έχει ανακαλυφθεί ανοικτά της Κύπρου. Ο Έρογλου είχε καταθέσει το 2012 πρόταση με τρεις άξονες στον Γ. Γ. του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

†     — Η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να γίνει με αγωγό που θα περάσει από την Τουρκία, καθώς η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει διαφορετικό σενάριο. 

†     — Ο διορισμός από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών διαμεσολαβητή για το θέμα των υδρογονανθράκων που θα τεθεί επικεφαλής τεχνικής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο πλευρών, η οποία θα αποφασίσει για το διαμοιρασμό των κοιτασμάτων.

†     — Η δημιουργία ειδικού ταμείου εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, τη διαχείριση του οποίου θα έχει η τεχνική επιτροπή ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών μιας συνολικής συμφωνίας.

Επί του ιδίου θέματος, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι η φάση που έφθασε η διαδικασία του φυσικού αερίου τονίζει πόσο είναι απαραίτητη η λύση του Κυπριακού. Ο Ναμί εξέφρασε την ελπίδα όπως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που όπως είπε ανήκουν σε ολόκληρη την Κύπρο, συμβάλουν στην επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο νησί.

Ο Ναμί αναφερόμενος στο Κυπριακό, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταχθεί το εδαφικό στις συνομιλίες. Είπε ότι το εδαφικό είναι ένα ευαίσθητο θέμα που έχει άμεση επίδραση στη ζωή των ατόμων. Θα είναι, όμως, «μη ρεαλιστικό να ισχυριστεί κανείς ότι οι συνομιλίες έφθασαν σε μια φάση όπου θα μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί του εδαφικού».

«Υπάρχει ακόμα ένας μακρύς δρόμος για να φθάσουμε σ’ αυτή τη φάση, κατά την οποία θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το εδαφικό και το θέμα των χαρτών», πρόσθεσε. Ο Ναμί είπε ότι το εδαφικό αποτελείται από μερικά υποκεφάλαια, περιλαμβανομένων και των χαρτών.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal