Αποφασισμένος για λύση αλλά «όχι» σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, λέει ο Αναστασιάδης
Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αναλογισθεί τις δικές της ευθύνες στο Κυπριακό ««να συναισθανθεί ότι ήλθε η ώρα να το επιλύσουμε από κοινού, με τολμηρά βήματα, και να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε ένα τέλος στο χρονίζων αυτό πρόβλημα που μόνο δυστυχία, πόνο και κόστος προκαλεί στους ανθρώπους αυτού του τόπου».

Υπογράμμισε πως  ο ίδιος είναι αποφασισμένος να εργαστεί για τη λύση, προσθέτοντας πως η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική που χαράζεται από κοινού με το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου», ανέφερε.

Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παράλληλα με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας».

Σημειώνοντας πως «διανύουμε, χωρίς αμφιβολία, την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974 και πως «ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα στο εθνικό πρόβλημα αλλά και στην οικονομία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παράλληλα με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας».

«Καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει οδηγηθεί. Την ίδια  ώρα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα  για την  πατρίδα και το λαό της», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «είναι κορυφαία προτεραιότητά μας ο τερματισμός της κατοχής των σκλαβωμένων εδαφών μας, η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της πατρίδας μας, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν ειρηνικά. Που θα τους επιτρέπει να συνεργαστούν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για την προκοπή και ένα ασφαλές και ευοίωνο μέλλον».

«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική που χαράζεται από κοινού με το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, γιατί η διαβουλευτική δημοκρατία στην οποία πιστεύω και την οποία θα υπηρετήσω με πάθος, είναι η διαδικασία που οχυρώνει και ενισχύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων του λαού μας έναντι πάσης ξένης επιβουλής», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να εργαστεί για τη λύση. «Δεν θα φεισθώ κόπου, χρόνου και προσπαθειών. Η λύση του κυπριακού μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Η λύση του κυπριακού θα δώσει τέλος στην τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «η μικρή χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, αν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν σε μια λύση, με την οποία θα ξεπεραστεί η διαίρεση».

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης.

«Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, λαού και ηγεσίας, θα τα καταφέρουμε. Είμαι ευτυχής γιατί στη δύσκολη και τραχεία αυτή πορεία αισθάνομαι δίπλα μου την υπευθυνότητα και την απαράμιλλη φιλοτιμία των υπέροχων ανθρώπων της Κύπρου», ανέφερε.

Εξήγε την υπεύθυνη στάση την οποία, όπως είπε, ο κυπριακός λαός επιδεικνύει στις τόσο δύσκολες και επώδυνες δοκιμασίες που βιώνει.

«Ο κυπριακός λαός, ο κάθε Κύπριος ξεχωριστά, έχουν παραδώσει μαθήματα υπευθυνότητας και ευσυνειδησίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, είτε υποφέρουν είτε όχι, από την οικονομική κρίση. Χωρίς την υπεύθυνη αυτή στάση των Κυπρίων, οι προσπάθειές μας ίσως να απέβαιναν μάταιες», είπε.

«Όχι» σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών αν δεν υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία, ώστε διαδικασία και ουσία να δίδουν την πραγματική ελπίδα ότι μπορεί να αναμένουμε από το νέο κύκλο συνομιλιών τα αποτελέσματα που θα μας οδηγήσουν σε μια πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, θα ενώνουν την πατρίδα μας και θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργώντας προοπτικές και προϋποθέσεις για μια χώρα εφάμιλλη των υπολοίπων της ΕΕ».

Παράλληλα, σημείωσε πως συνεχίζεται η προετοιμασία ενόψει της έναρξης των συνομιλιών, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε κανενός τις σκοπιμότητες».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από τη συλλογική σοφία, μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία, θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε κατά τρόπο που πειστικές να είναι οι προτάσεις μας, που να εκφράζουν ακριβώς την αποφασιστικότητα και τη βούληση μας για να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, αλλά πέρα και πάνω από όλα, απόλυτα συνάδουσα με τα όσα η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη της.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα  ότι «θα συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τον ορισμό ημερομηνιών για έναρξη εάν δεν είμαστε έτοιμοι» και ότι « το Εθνικό Συμβούλιο, οι πολιτικές δυνάμεις γενικότερα, θα εργαστούμε μεθοδικά, έτσι ώστε μέσα από ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων να αποσυρθεί ό,τι θεωρείται απαράδεκτο από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνισμού».

«Την ίδια ώρα δεν θα περιφρονήσουμε και δεν θα αγνοήσουμε τις ανησυχίες κανενός – και εννοώ των Τουρκοκυπρίων. Αλλά ποτέ και δεν θα παραγνωρίσουμε τις δικαιολογημένες έγνοιες, τις αξιώσεις και τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «προσερχόμαστε και θα προσέλθουμε στο διάλογο με κάθε καλή διάθεση. Αυτό που αναμένουμε είναι τα τολμηρά βήματα της Τουρκίας που για 39 χρόνια διατηρεί στην πατρίδα μας τον κατοχικό στρατό, για να επιβάλλεται όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους  Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Όπως είπε, «χρειάζονται, επιτέλους, δείγματα γραφής, χρειάζεται μια νέα δυναμική αν θέλουμε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή μας προς την ανάγκη επιτέλους η πατρίδα μας να επανενωθεί, να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανάγκη να συμβιώσουμε ειρηνικά, αλλά κάτω από συνθήκες που κανενός δεν θα πλήττεται η περηφάνια ή τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε και να πετύχουμε το συντομότερο τη λύση που θα μας οδηγεί στην απελευθέρωση και την προκοπή. Μόνο έτσι θα επιτελέσουμε και το καθήκον μας και προς τον Σταύρο Στυλιανίδη που σήμερα αποκαλύψαμε την προτομή του, αλλά και προς όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου να μας κρατήσουν ελεύθερους», ανέφερε.

Είπε επίσης πως «ο Σταύρος γαλουχήθηκε από τη μάνα του, αφού από μικρός ορφάνεψε από πατέρα, με τα νάματα της πατρίδας και της θρησκείας και με το ξεκίνημα του αγώνα της ΕΟΚΑ βρέθηκε από τους πρώτους στις εθνικές επάλξεις».

«Ηταν τότε που δεν χρειάζονταν, βεβαίως, οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις για την κυπροποίηση της ελληνικής γλώσσας, ήταν τότε που η εθνική ταυτότητα συντηρείτο διότι για αιώνες η Εκκλησία πρωταγωνιστούσα αναλάμβανε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αναλάμβανε την πίστη στο Θεό», είπε.

Είπε πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι ποτέ μα ποτέ η χριστιανική διδασκαλία δεν καλλιέργησε τη ρατσιστική θρησκεία, αλλά αντιθέτως καλεί τον όποιον θέλει οπίσω μου ελθείν» θα πρέπει «να διαφυλάξουμε και τη θρησκεία και την ελληνική μας γλώσσα».

«Είναι αυτά που αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας και αν θέλουμε να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε την ελληνική μας καταγωγή», σημείωσε.

Σημείωσε πως «αυτό δεν έχει να κάνει τίποτε με την όποια επιδιωκόμενη λύση. Διότι λαός που δεν σέβεται τη δική του ταυτότητα δεν θα σεβαστεί ποτέ και την ταυτότητα των αντιπάλων του ή των άλλων με τους οποίους είναι καταδικασμένος να συμβιώσει», επεσήμανε.

Πηγή – Φωτογραφία: www.philenews.com

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal