Guardian: Η αμερικανική κυβέρνηση συμπάσχει




Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και στις εδώ συναντήσεις του αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το live blog της GUARDIAN (“Mr Samaras goes to Washington”), όπου επισημαίνονται επαφές με επιχειρηματίες για προσέλκυση επενδύσεων και η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Ελλάδα, Helena Smith, έχον περάσει σχεδόν 9 χρόνια από την τελευταία επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και η συγκυρία της παρούσας επίσκεψης δεν θα μπορούσε να σταθεί πιο προφητική.

Η αμερικανική κυβέρνηση συμπάσχει και ο Πρόεδρος Ομπάμα, που είναι ο μόνος ηγέτης που ο κ. Σαμαράς δεν είχε συναντήσει έως τώρα κατ’ιδίαν,  έχει κατά καιρούς ζητήσει από το Βερολίνο την παύση της πολιτικής της λιτότητας, υπέρ της ανάπτυξης, ενώ επιφανείς δημοκράτες έχουν διαφωνήσει με την πολιτική αυτή.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει εξάλλου ταχθεί υπέρ της κοινωνικής πολιτικής του ‘New Deal’ του 1930. Η οικονομία θα αποτελέσει ένα εκ των θεμάτων της συζήτησης. Τώρα που η Αθήνα έχει διασφαλίσει τη θέση της στην ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, συμμάχους που θα προωθήσουν την μόνη θεραπεία που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική καταστροφή, την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα χρειαστεί να μεταπειστεί το Βερολίνο να αλλάξει πορεία.

Οι σύμβουλοι του κου Σαμαρά ελπίζουν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, η ΕΕ θα μαλακώσει τη στάση της, όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα, πρακτική που αποτελεί, ακόμη και για το ΔΝΤ, μονόδρομο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το τεράστιο ελληνικό χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση, καθώς μια τέτοια αναδιάρθρωση θα επιφέρει απώλειες της τάξης των €30 δις για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Εναπόκειται επομένως στην διεθνή αναγνώριση των γιγαντιαίων βημάτων που πραγματοποίησε η Ελλάδα για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας να συνεπικουρήσει το αίτημα για αναδιάρθρωση.

Αυτό τον ρόλο καλείται να παίξει η Ουάσιγκτον. Λίγα καλά λόγια από τον Ομπάμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ, τόσο στο να τεθεί το ευαίσθητο ζήτημα της αναδιάρθρωσης, όσο και στο να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα και φθινοπώρου.

Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα θα δώσουν ελπίδα στους Έλληνες αλλά και στους διεθνείς πιστωτές, που κρατούν ζωντανή την οικονομία της χώρας.

http://www.theguardian.com/business/2013/aug/07/bank-of-england-forward-guidance-eurozone?INTCMP=SRCH

Στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Barack Obama στο Λευκό Οίκο, αναφέρεται άρθρο της Margaret Talev στην διαδικτυακή έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Obama to Show Support for Greece as Samaras Visits White House», όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος Obama θα προβάλλει τη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για περαιτέρω συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της με στόχο μια νέα μείωση του χρέους της.

Η επανένωση της Κύπρου, οι πρωτοβουλίες στον εμπορικό τομέα και στον τομέα της αντιτρομοκρατίας θα βρεθούν επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών, προσθέτει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Όπως επισημαίνεται στο Bloomberg, η συνάντηση Obama-Σαμαρά πραγματοποιείται ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο διεξαγωγής των οποίων η Καγκελάριος A. Merkel προσβλέπει σε τρίτη θητεία της, προβάλλοντας την υπόσχεση ότι η χώρα της δεν θα αμβλύνει την πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τους όρους της δανειακής στήριξης.

Παράλληλα, τονίζεται, η σημερινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο έπεται της δημοσιοποίησης (31/7/13) έκθεσης του ΔΝΤ όπου υπογραμμιζόταν η προοπτική περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρώπη προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στους δανειακούς της στόχους.

Όπως δήλωσε για τη συνάντηση ο Douglas Rediker, συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον και πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την περίοδο 2010-12, «πρόκειται για μια ορατή και ουσιαστική κίνηση. Οι κ.κ. Obama και Σαμαράς δεν θα εισέλθουν ενδεχομένως τόσο σε τεχνικά χρηματοπιστωτικά θέματα, όσο θα προωθήσουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα». Παράλληλα, πρόσθεσε ο Rediker, «ανεξαρτήτως του εάν οι πολιτικοί ηγέτες και οι διαμορφωτές στρατηγικής το αναγνωρίζουν ή όχι, μεγάλο μέρος της δυναμικής στην ευρωζώνη έχει τρόπον τινά παγώσει, σε αναμονή των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών».

Από την πλευρά της, η Laura Lucas, εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε ότι ο Obama θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την αμερικανική στήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του κ. Σαμαρά. «Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό μερίδιο στην οικονομική εξυγίανση τόσο της Ευρώπης, όσο και της Ελλάδας, οπότε θα συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ελλάδα να επιταχύνει την επιστροφή της στην ανάπτυξη», τόνισε η κα Lucas σε e-mail της.

 Τέλος, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον θα προσφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό μια ευκαιρία να στείλει μήνυμα στην κα Merkel για την άμβλυνση των μέτρων λιτότητας.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-08-08/obama-to-show-support-for-greece-as-samaras-visits-white-house.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: