Η αλ Κάϊντα τρομοκράτησε την Αμερική




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παρατείνει για αρκετές ημέρες το κλείσιμο πολλών πρεσβειών και προξενείων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.Σύμφωνα με την ανακοίνωση ορισμένες πρεσβείες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 10 Αυγούστου αλλά αυτό δεν οφείλεται στη διατύπωση νέων απειλών για τρομοκρατικό χτύπημα αλλά είναι αποκλειστικά ένα προληπτικό μέτρο.

Ορισμένες διπλωματικές αποστολές, όπως αυτές της Καμπούλ, της Βαγδάτης και του Αλγερίου που παρέμειναν κλειστές σήμερα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν από αύριο Δευτέρα.

Θα παραμείνουν όμως κλειστές οι πρεσβείες και τα προξενεία στο Άμπου Ντάμπι, το Αμάν, το Κάιρο, το Ριάντ, το Νταρχάν της Μογγολίας, την Τζέντα, την Ντόχα, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ, τη Μανάμα, τη Μουσκάτ, τη Σαναά, την Τρίπολη της Λιβύης, το Ανταναρίβο, τη Μπουζουμπούρα, το Τζιμπουτί, το Χαρτούμ, το Κιγκάλι και το Πορτ Λουί, την πρωτεύουσα του Μαυρίκιου.

Κανονικά θα λειτουργήσουν επίσης από αύριο οι διπλωματικές αποστολές στη Νουαξότ, τη Χεράτ, το Μαζάρ ελ Σαρίφ, τη Βασόρα και το Ερμπίλ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) h ασυνήθιστη απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν προσωρινά περισσότερες από 20 πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι υποκλάπησαν μηνύματα υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα, όπως ανέφεραν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ κάνοντας λόγο για “μια από τις πιο αξιόπιστες και πιο συγκεκριμένες απειλές” που έχει δει ο ίδιος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η απειλή επίθεσης φαίνεται να είναι “άμεση”, είπε ο Μακόλ μιλώντας στο κανάλι CBS.

“Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα (πληροφοριών) που κάνουν λόγο για απειλές και σε αυτό αντιδρούμε”, εξήγησε στο ABC ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι απειλές της Αλ Κάιντα στρέφονται εναντίον όλων των δυτικών συμφερόντων σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά ήταν “πιο συγκεκριμένες” απ’ ότι στο παρελθόν.

Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός όμως “ο σκοπός είναι σαφής: η ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο στα αμερικανικά”, συνέχισε.

Σήμερα 25 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας κατέβασαν ρολά. Τις πρεσβείες τους στην Υεμένη έκλεισαν επίσης για δύο ημέρες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντατς Ράπερσμπεργκ από την πλευρά του είπε ότι οι αμερικανικές αρχές “έλαβαν πληροφορίες για το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο έκαναν λόγο για μια μεγάλη επίθεση”. “Πιστεύουμε ότι (η επίθεση) θα σημειωνόταν πιθανότατα στη Μέση Ανατολή ή κοντά σε μια πρεσβεία, όμως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση”, είπε από την πλευρά του ο Πίτερ Κινγκ, που είναι μέλος της ίδιας επιτροπής.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν σχεδιαζόταν μια επίθεση αυτοκτονίας ή μια επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

U.S. DEPARTMENT OF STATE

Office of the Spokesperson – August 4, 2013 

Statement by Jen Psaki, SPOKESPERSON

Statement on Update of Embassy and Consulate Closure

Given that a number of our embassies and consulates were going to be closed in accordance with local custom and practice for the bulk of the week for the Eid celebration at the end of Ramadan, and out of an abundance of caution, we’ve decided to extend the closure of several embassies and consulates including a small number of additional posts.

This is not an indication of a new threat stream, merely an indication of our commitment to exercise caution and take appropriate steps to protect our employees including local employees and visitors to our facilities.

Posts in Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riyadh, Dhahran, Jeddah, Doha, Dubai, Kuwait, Manama, Muscat, Sanaa, Tripoli, Antanarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali, and Port Louis are instructed to close for normal operations Monday, August 5 through Saturday, August 10.

The following posts that are normally open on Sunday, but were closed on Sunday, August 4, are authorized to reopen for normal operations on August 5: Dhaka, Algiers, Nouakchott, Kabul, Herat, Mazar el Sharif, Baghdad, Basrah, and Erbil.

Πηγή: State Department, Reuters, AFP, DPA, ANA-MPA – Φωτογραφία: State Department photo

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: