Χαμένοι στη μετάφραση: Η ευελιξία και η ισονομία




Του Κώστα Βενιζέλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- Είμαστε μια χώρα χαμένη στη μετάφραση. Είμαστε μια χώρα χαμένη στη σημειολογία, που επιμένουμε για χρόνια να αφήνουμε το δάσος να καίγεται για να σωθεί το ξεραμένο δέντρο. Μέσα στη δίνη της οικονομικής καταστροφής, ξεπροβάλλουν οι κομματικές κόντρες, που ενίοτε επιστρατεύουν νομικίστικες ερμηνείες για όλα.

Τα πάντα είναι πολιτικά μέχρι να αρχίσει η ανάμιξη της λεπτολόγου ανάλυσης των πολλών νομικών ερμηνειών. Είναι ή όχι παράνομη η Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία; Το θέμα, το οποίο θα κριθεί τελικά στο Δικαστήριο, προέκυψε μετά την αποχώρηση Χριστόφια από την Επιτροπή. Μέχρι τότε, ο τέως Πρόεδρος είχε ζητήσει αναβολή της κατάθεσής του, μετά προσήλθε για να διαβάσει 25σέλιδη δήλωση και μετά την επεισοδιακή του παρουσία, άρχισε την αμφισβήτησή της. Μέχρι τότε, με τις ενέργειες του, θεωρούσε την Επιτροπή νόμιμη. Σήμερα, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του τη θεωρούν παράνομη. Όλα αυτά μόλις πριν μια εβδομάδα.

Στην πλευρά της κυβέρνησης, εάν αποδειχθεί πως ο διορισμός είναι παράνομος (ή δεν ακολουθήθηκαν όλες οι πρόνοιες του νόμου), θα πρέπει οι αρμόδιοι, που συνέταξαν και προώθησαν στο υπουργικό την πρόταση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κοντολογίς, να παραιτηθούν. Ή να τους παραιτήσουν.

Όσο το θέμα θα κρίνεται δικαστικώς και οι συζητήσεις των νομικών θα συνεχίζονται, οι πολίτες θέλουν να μάθουν αλήθειες. Ακόμη και να καλύπτουν τα νώτα τους όσοι καταθέτουν, είναι πρόδηλο ότι  στοιχεία αλήθειας παρουσιάζουν. Και ο καθένας διαμορφώνει το παζλ μιας θλιβερής ιστορίας, η οποία αφορά την οικονομική καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Και πρωταγωνιστές ήταν πολιτικοί, τεχνοκράτες, τραπεζίτες και τα γνωστά λαμόγια της διαπλοκής. Οι διαχρονικά παράγοντες, που κολλούν ως τσιμπούρια στις εκάστοτε εξουσίες.

Η δημόσια συζήτηση, πάντως, όταν δεν εκνευρίζει, διασκεδάζει το κοινό. Οι ειδικοί αποφαίνονται τηλεοπτικά. Κρίνουν -λέγοντας «ελεύθερα την άποψή τους»- τις διαδικασίες, τις ερωτήσεις, την έδρα… Θα μπορούσε αυτό να θεωρείται διασκεδαστικό, πλην όμως αφορά μια τραγωδία, την οποία βιώνουμε και όσο περνά ο καιρός θα χειροτερεύει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, από τη μια θεωρεί πως η Επιτροπή είναι παράνομη, αμφισβητώντας τον συγκεκριμένο θεσμό (προκαλώντας αναταραχή) και από την άλλη καλεί σε συναίνεση ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό! Καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να λειτουργήσει πολιτικά -να μην εξετάσει τις καταγγελίες κατά του τέως Προέδρου- για να μην χαλάσει το κλίμα ενόψει συνομιλιών. Και οι νόμοι; Η ισονομία; Εκτός κι εάν συγχύζει την ευελιξία της Νομικής Υπηρεσίας  με το Κυπριακό. Είμαστε, όμως, στο 2013 και όχι στο 2004.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: