Φωτιές στη Γερμανία ανάβει ξανά η ελληνική κρίση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου




Παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να αφήσει την Ελλάδα και την ευρω-κρίση σε δεύτερο πλάνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το δημοσίευμα του «Spiegel» περί νέου προγράμματος στήριξης στις αρχές του νέου έτους έφερε το ακανθώδες ζήτημα στο επίκεντρο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε έγγραφο με εκτιμήσεις της Bundesbank.

«Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις σχετικά με το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η χώρα-μέλος της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης έως τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Κότχαους.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε ότι είχε λάβει γνώση του εσωτερικού εγγράφου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι η τελευταία έκθεση της τρόικας διαπιστώνει ικανοποιητική πρόοδο στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο για την αντιπολίτευση, που βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, η «καυτή πατάτα» της ελληνικής διάσωσης είναι ένα απροσδόκητο δώρο, που δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτο. «Μετά τις εκλογές θα υπάρξει ένα άγριο ξύπνημα» είπε ο εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος κάλεσε τη Μέρκελ να διευκρινίσει τις θέσεις της.

«Η κυρία Μέρκελ έχει πει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει να εξηγήσει πριν τις εκλογές τι αξία έχει για εκείνη αυτή της η δέσμευση» τόνισε ο Σνάιντερ. Το κόστος για τη Γερμανία, όπως έχει εκτιμήσει ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας (DIW), θα ανέρχεται σε αρκετά δισ. ευρώ.

Οι οικονομολόγοι

Για τους περισσότερους οικονομολόγους, ακόμη και από το επιτελείο της Μέρκελ, είναι κοινό μυστικό ότι θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί με βεβαιότητα ένα τρίτο πακέτο στήριξης» δήλωσε στην εφημερίδα «Welt» ο οικονομολόγος Γιεργκ Ρόχολ.

«Οποιος ψηφίζει αυτή την κυβέρνηση, της παρέχει ένα ελευθέρας, να βάλει τους φορολογούμενους να συμμετάσχουν με δισεκατομμύρια στη διάσωση της Ελλάδας» σχολιάζει ο Ρόχολ, ενώ ο οικονομολόγος Μίκαελ Χίτερ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια για συνολικά τουλάχιστον δέκα χρόνια. Τόσο ο Ρόχολ όσο και άλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν ακόμη ότι ούτε ένα τρίτο πακέτο θα είναι αρκετό, αλλά θα χρειαστεί να γίνει το επόμενο βήμα, δηλαδή ένα νέο «κούρεμα» του χρέους.

Οπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «μια τέτοια δραστική ενέργεια δεν θα μπορούσε να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς θα εξέθετε ως ψεύτες τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια θεωρείται πολύ πιθανό ένα ‘ψαλίδισμα’ του χρέους».

Ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ έχει δηλώσει ότι «δεν βλέπει την αναγκαιότητα για ένα νέο κούρεμα», αλλά τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά μετά τις εκλογές.

«WELT»: Η Μέρκελ να ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τις εκλογές

Στο κεντρικό σχόλιό της στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα «Welt» αναφέρει ότι «καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες σε κρίση δεν αρκούν, πρέπει να αυξηθεί η πίεση, όχι να μειωθεί.

Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να είναι ταμπού η ορισμένου χρόνου έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Το άρθρο της συντηρητικής εφημερίδας με τίτλο «Ακριβή Ελλάδα» σχολιάζει ότι ήταν ευτύχημα ότι η Bundesbank υπενθύμισε στους Γερμανούς πολιτικούς πως κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ελέω προεκλογικής περιόδου.

«Πώς θα εξηγήσει κάποιος στους Γερμανούς ότι θα κλείσουν οι δημόσιες πισίνες, θα λείπουν παιδικοί σταθμοί και οι δρόμοι δεν θα επισκευάζονται, επειδή τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία θα ρέουν προς τον Νότο;», διερωτάται η αρθρογράφος.

Κάλεσμα Σε αυτό το πλαίσιο καλεί την Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα της Ελλάδας πριν από τις εκλογές, όπως ζητά η αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι σκοπεύουν να είναι «ακόμη πιο γενναιόδωροι με τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων».

Πρόταση για νέο σχέδιο Μάρσαλ

Την πρόταση για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ από τις ΗΠΑ με στόχο την ουσιαστική χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα αναλύει σε άρθρο του στο Bloomberg ο πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College της Νέας Υόρκης, Δ. Παπαδημητρίου.

«Είναι ήδη σαφές ότι οι πολιτικές της ΕΕ στην Ελλάδα έχουν αποτύχει», σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει: «Αντί να αλλάζουν πορεία, όμως, οι οικονομολόγοι της Ευρωζώνης, έχουν ανταποκριθεί στα άσχημα νέα αναθεωρώντας τις προβλέψεις τους, ώστε αυτές να αντανακλούν τις χαμηλότερες προσδοκίες».

Το άρθρο υποστηρίζει ότι «το σχέδιο Μάρσαλ προσφέρει ένα επιτυχημένο μοντέλο που θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί» και «θα μείωνε την ανεργία στο 20% σε αντίθεση με τις σημερινές πολιτικές που θα την οδηγήσουν στο 34%».

Το Levy Economics συνέταξε ένα μακροοικονομικό μοντέλο για το τι θα προσέφερε σήμερα στη χώρα μας ένα τέτοιο σχέδιο αποκατάστασης. Οι μετριοπαθείς προβλέψεις τους κάνουν λόγο για ώθηση ύψους 30 δισ. από τα όργανα της ΕΕ στο διάστημα 2013-2016 προσανατολισμένες στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στην απασχόληση.

Πηγή: ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ / ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: