Φωνάζει ο Ομπάμα για την Αίγυπτο, αλλά συνεχίζει τις διακοπές του – Εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε σθεναρά τη βία στην Αίγυπτο, καταδικάζοντας τη στρατιωτική καταστολή στη χώρα της Μέσης Ανατολής κι ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνησή του ακύρωσε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τα βήματα που έκαναν η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και οι δυνάμεις ασφαλείας» της χώρας, δήλωσε ο Ομπάμα από την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων στο Μάρθας Βάινγιαρντ, στην Μασαχουσέτη.

«Καταδικάζουμε τη βία σε βάρος πολιτών. Υποστηρίζουμε τα οικουμενικά δικαιώματα τα οποία είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η αμερικανική διπλωματία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη βοήθεια που παρέχεται στην Αίγυπτο «σε όλες τις μορφές» της, μετά την δήλωση που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνοντας ότι ακυρώθηκαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που επρόκειτο να γίνουν τον επόμενο μήνα σε αντίδραση για την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

«Θα συνεχίσουμε να αποτιμούμε και να επανεξετάζουμε τη βοήθεια που παρέχουμε σε όλες τις μορφές της», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Η Ψάκι εξάλλου καταδίκασε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον Κοπτικών χριστιανικών εκκλησιών και τις επιθέσεις σε δημόσια κτίρια στην Αίγυπτο. «Οι επιθέσεις αυτές επιδεινώνουν περαιτέρω μια ήδη πολύ εύθραυστη ατμόσφαιρα», πρόσθεσε η ίδια.

Στο μεταξύ: Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε τους υπηκόους της χώρας αυτής να αναβάλουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο εάν το προγραμμάτιζαν ή να την εγκαταλείψουν προσωρινά εάν ζουν σε αυτή, λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών ταραχών στη χώρα.

Καθώς ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν περί εξομάλυνσης της έκρυθμης κατάστασης, σε νέα ταξιδιωτική του οδηγία την οποία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε έντονα τους πολίτες των ΗΠΑ να «αναβάλουν τυχόν προγραμματισμένα ταξίδια τους» στην Αίγυπτο, αλλά και «εκείνους οι οποίοι ζουν εκεί να αποχωρήσουν προσωρινά» από το έδαφός της, επισημαίνοντας τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και προειδοποίησε ότι μπορεί οι ίδιοι να αποτελέσουν τους στόχους επιθέσεων.

Πηγή: White House, CNN, AFP, DPA, Reuters, ANA-MPA

Photo: President Barack Obama speaks by phone with his National Security Staff regarding the situation in Egypt, while in Chilmark, Mass., August 15, 2013. (Official White House Photo by Amanda Lucidon)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: