Τα χαράτσια και τα βασίλεια – Απελπισία στην Κύπρο από τους φόρους που στοιβάζονται




Του Κώστα Βενιζέλου

Το κράτος μοιράζει χαράτσια, ανέλαβε ρόλο εισπράκτορα  και οι πολίτες αναζητούν τους τρόπους να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τις νέες τους «υποχρεώσεις». Χωρίς κανένα κριτήριο ή να εξετασθούν ιδιαιτερότητες πέφτουν οι φορολογίες η μια μετά την άλλη.

Είναι κάποιος άνεργος ή χαμηλοσυνταξιούχος; Δεν έχει σημασία. Θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης φόρο και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, αλλά και στην τοπική αρχή (Δημαρχεία, κοινότητες) για το ίδιο σπίτι ή χωράφι, χωρίς αυτό να απασχολεί αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Αυτό το οποίο τους απασχολεί είναι να γεμίσουν τα ταμεία, τα οποία έχουν φροντίσει με τη διαχείρισή τους, τις υπερβολές τους, να αδειάσουν. Και όταν στις εξισώσεις, προσθέσεις και αφαιρέσεις βρήκαν πως θα μαζέψουν περισσότερα από ό,τι ζήτησαν οι τροϊκανοί, αποφάσισαν να παρουσιασθούν μεγαλόψυχοι.

Το υπουργικό αποφάσισε χθες -διορθώνοντας για να είμαστε σωστοί μια στρέβλωση που δεν «είδαν» αρχικά- ότι θα τροποποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία για ακίνητη περιουσία μέχρι 5.000, αξίας του 1980,  καταργώντας οποιαδήποτε φορολογία. Καταργήθηκε ακόμη το ελάχιστο ποσό των 75 ευρώ που προνοούσε το προηγούμενο νομοσχέδιο για ακίνητη περιουσία από 5 χιλιάδες μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ και θα καταβάλλεται φορολογία έξι τοις χιλίοις.

Με την αποστολή των επιστολών για το χαράτσι που επιβλήθηκε στα ακίνητα, άρχισε ένα αλαλούμ. Στις επιστολές αναφέρονται δυο αριθμοί που δεν συνδέονται με συγκεκριμένο τίτλο ιδιοκτησίας. Αναφέρονται γενικά και όποιος καταλάβει, ας καταλάβει. Διευκρινίστηκε πως «έτσι το έστειλε το Κτηματολόγιο στον Φόρο Εισοδήματος». Δηλαδή το ένα κράτος… στο άλλο ή ο καθένας το βασίλειο του. Μετά αναφέρθηκε πως το Κτηματολόγιο θα στείλει τα στοιχεία στον Φόρο. Γιατί δεν έγινε αυτό εξαρχής και πριν σταλούν οι επιστολές και θα πρέπει τώρα να ζητούνται πληροφορίες και στοιχεία;

Όταν κάποιος προσθέσει τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, κυριεύεται από απελπισία. Κάποιοι είναι άνεργοι, άλλοι με κουρεμένο μισθό. Ψιλά γράμματα. Το ζητούμενο είναι να γεμίσει το ταμείο, να δοθούν συγχαρητήρια από την Τρόικα (λες και ενισχύουν το βιογραφικό τους) και να διατηρηθούν τα δικά τους κεκτημένα.

Έγινε αντιληπτό από την αρχή ότι η κρίση θα αντιμετωπισθεί φεσώνοντας τους πολίτες. Αυτούς που πληρώνουν φόρους, που δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο.

Όπως και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η κρίση εξαφανίζει βαθμηδόν τη μεσαία τάξη και διευρύνει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται. Ενόσω η παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία παραμένει παγωμένη (και σε βαθιά ύπνωση) τόσο περισσότερο η ύφεση θα βαθαίνει. Όπερ σημαίνει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ΑΚΕΛ με αφορμή τον φόρο ακινήτων κατηγόρησε το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ότι είναι τροϊκανότεροι  των τροϊκανών. Αυτοί που προσκάλεσαν την Τρόικα και συμφώνησαν το πρώτο Μνημόνιο πώς ονομάζονται;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: