Τα ίδια και τα αυτά ο Νίκος Αναστασιάδης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων




Παρακάτω δημοσιεύουμε την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων, παρά το γεγονός ότι είναι ένα αναμάσημα των γνωστών ενδοτικών θέσεων του, υπό τον μανδύα -αυτή τη φορά- της εθνικοφροσύνης και του περίεργου “πατριωτισμού” που τον διακρίνει. (Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης αποχώρησε μετά την ομιλία του και δεν άκουσε τις θέσεις των ομογενών, που διαφέρουν κατά πολύ από τις δικές του)…

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο με την ευκαιρία του 17ου Παγκοσμίου Συνεδρίου σας. Η παρουσία σας στην Κύπρο αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη και έγνοια σας για την ιδιαίτερη σας πατρίδα που εκδηλώνετε όλα αυτά τα χρόνια με συνέχεια, συνέπεια και έργα.

Παρακολουθώ την δράση σας εδώ και χρόνια. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τους αγώνες σας. Το έργο και η προσφορά σας αναγνωρίζονται από όλους ανεξαίρετα στην Κύπρο και με την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα θέλω, εκ μέρους ολοκλήρου του Κυπριακού λαού να σας εκφράσω την εκτίμηση μας, για την πολύμορφη και πολύτιμη συμβολή σας στον τομέα της προώθησης των προσπαθειών που καταβάλλονται για δίκαιη και λειτουργική λύση του εθνικού μας θέματος και όχι μόνο.

 Αγαπητοί μου,

 Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, η κατάσταση στην Συρία, τα σημερινά δεδομένα στην Αίγυπτο και στο Λίβανο αποδεικνύουν το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή και αναβαθμίζουν την στρατηγική σημασία της χώρας μας. Όλα αυτά σε συνδυασμό, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το γεγονός ότι είμαστε βασικό σημείο σταθερότητας  στην περιοχή με άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, προσφέρουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται σήμερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι αυτό το ρόλο που προβάλλουμε σήμερα, είναι αύτη τη στρατηγική σημασία της Κύπρου που και εσείς, ως οι καλύτεροι Πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό, θα πρέπει να προτάξετε στις χώρες που φιλοξενείστε. Η χώρα μας αποτελεί σήμερα σταθεροποιητικό παράγοντα στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε, της σύσφιγξης και της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και χωρών που στο παρελθόν, δυστυχώς, υστερήσαμε όπως η Αμερική, πιστεύω χωρίς να διαταράσσουν τις σχέσεις με όλους τους άλλους φίλους να έχουμε μεγαλύτερο το ενδιαφέρον όσων πραγματικά μπορούν να παρέμβουν υποβοηθώντας έτσι στο να πετύχουμε μια νέα δυναμική και κινητικότητα στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.  

Παρ’ όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε σήμερα, προτεραιότητα μας είναι η απελευθέρωση των σκλαβωμένων μας εδαφών και η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της πατρίδας μας, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να επιτρέπει σε όλους την προκοπή και ένα ευοίωνο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα για όλους. Δεν είναι ώρα για να παρουσιάσω με λεπτομέρεια τη στρατηγική που ακολουθούμε ή που θα ακολουθήσουμε. Εξάλλου αυτή η στρατηγική θα χαράζεται από κοινού με το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Εάν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική και καθολική συστράτευση όλων ανεξαίρετα. Εξάλλου κανείς δεν υστερεί από άλλους σε πατριωτισμό, εξάλλου κανείς δεν επιθυμεί να δει την πατρίδα μας να διχοτομείται, εξάλλου κανείς δεν θέλει να δει τον Ελληνισμό να αφανίζεται από τις πατρογονικές του εστίες.  Για αυτό και θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα εργαστούμε με πείσμα, θα εργαστούμε με απόλυτο σεβασμό στις αντίθετες απόψεις, αλλά με κύριο στόχο τη συνδημιουργία μιας πολιτικής που θα επιτρέψει επιτέλους να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία.

Δραττόμενος της ευκαιρίας θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόταση μας για την Αμμόχωστο η οποία γίνεται από όλους διεθνώς αποδεκτή- όπως τουλάχιστον λένε τα μηνύματα που λαμβάνουμε, χωρίς όμως ν θέλω να δώσω ψευδαισθήσεις ότι βρισκόμαστε προ του σταδίου επιτυχίας του στόχου – και ερμηνεύεται ως απτή ένδειξη της θέλησης μας για να εξέλθει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα δώσουν ώθηση και νέα δυναμική στις προσπάθειες για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Απλώς θα κάνω αναφορά σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η μια η νόμιμη, των εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άλλη εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την ανάδειξη των λεγόμενων μελών της ούτω καλούμενης βουλής. Και στις δύο περιπτώσεις δυστυχώς, στην ημερήσια διάταξη, στην όλη προεκλογική αντιπαράθεση δεν ήταν ως κύριο θέμα το Κυπριακό. Δεν ήταν καν ως θέμα στις προεκλογικές. Για αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα δυναμική που να ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού – και σημειώνω ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ των δικαίων είτε των Ελληνοκυπρίων είτε ακόμη και των Τουρκοκυπρίων.

Εκφράζοντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα σήμερα θέλω να δηλώσω ότι με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον προσφεύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Υπάρχουν δυστυχώς γεγονότα που δεν μπορεί να τα παραγνωρίσει κανείς. Αλλά ταυτόχρονα και το τονίζω ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα μας κάμψουν και δεν θα μας επιτρέψουν να δεχθούμε την όποια λύση. Για αυτό και είπαμε ότι χρειάζεται μια νέα προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση και νομίζω ότι οι συμμαχίες που κτίζονται και εμβαθύνονται θα συμβάλουν σημαντικά. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε είναι την παρουσία μας στην ΕΕ, να αξιοποιήσουμε δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, αλλά και δυνάμεις που είναι διάσπαρτες, όπως π.χ. τα εβραϊκά λόμπι που μπορούν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν παραγνωρίζουμε και δεν θα παραγνωρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά όταν δεν παραγνωρίζω τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν επιτρέπεται ποσώς να αγνοήσω τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που είναι τα θύματα της εισβολής, της κατοχής, της σημερινής παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης.

Θέλω να επαναλάβω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση και η επίλυση του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών.

 Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και του 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Την ιδία στιγμή, η όποια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκό κράτος και σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή – και το τονίζω – της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Όπως έχω ήδη δηλώσει, το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης. Αποτελεί έντονη πεποίθηση μου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων. Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής που θα αποσκοπεί στην επίτευξη μιας ορθής λύσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αποτυχία. Είναι για αυτό το λόγο που επαναλαμβάνουμε όλο αυτό το διάστημα ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες ώστε να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

 Στην οικονομία γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, θα τα καταφέρουμε. Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον Κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις παρεμβάσεις σας σήμερα, και για τις επισημάνσεις σας. Λέχθηκαν πικρές αλήθειες αλλά και υποδείξεις και είναι σας βεβαιώ και η δική μας στόχευση η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία να μετατρέψουμε αυτό το κράτος του 1960 σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με μια Δημόσια Υπηρεσία που να μπορεί πραγματικά να επιτελεί το έργο για το οποίο έχει ταχθεί να υπηρετήσει. Δεν μέμφομαι τη συντριπτικότατη πλειοψηφία των δημοσίων λειτουργών οι οποίοι είναι και ικανότατοι και προσφέρουν, αλλά χρειάζεται να αλλάξουν δομές. Και σε αυτό το σημείο επικαλούμαι και τη βοήθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Χρειάζεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, χρειάζεται να δούμε ότι καταργούνται οι γραφειοκρατίες, ότι ενοποιούνται Υπηρεσίες, ότι νοικοκυρευόμαστε. Αλλά την ίδια ώρα θέλοντας και επιδιώκοντας να πετύχουμε την ανάπτυξη, αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες είναι αυτό που ορθά ελέχθη ως one stop shop. Μία Υπηρεσία για τα θέματα ανάπτυξης. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κράτος θα πρέπει απαραίτητα αν θέλουμε να αποδώσουμε τα όσα χρωστούμε στον κυπριακό λαό να του δώσουμε μια αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση. Πόσα υδροκέφαλα Υπουργεία μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγικούς τομείς και ιδιαίτερα τομείς που είναι ζωτικής σημασίας που να μπορούν να λειτουργήσουν;. Και δεν είναι ξένο αυτό με την ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείων.

Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος χωρίς να συμμετέχουμε στο γίγνεσθαι εκεί και όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Με 11 Υπουργούς είναι αδύνατον να παρακολουθείς αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Συνεπώς, αλλά και την ίδια ώρα είναι αδύνατο ένας Υπουργός να έχει τόσους τομείς δράσης που στο τέλος όχι να υπηρετεί τον έναν, αλλά στο τέλος να μην υπηρετεί κανέναν.

Νιώθω την ανάγκη να ενημερώσω εσάς που εξ αποστάσεως παρακολουθείται και αγωνιάτε που εξ αποστάσεως προσπαθείτε με κάθε τρόπο να δείτε ότι ξαναστέκεται στα πόδια της η Κύπρος και θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα σταθεί διότι έχουμε το ίδιο πείσμα και εμείς και εσείς και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν. Όταν το ’74 δεχθήκαμε, μετά από την προδοσία, την εισβολή και την κατοχή σταθήκαμε και πραγματοποιήσαμε το μεγάλο θαύμα. Και τώρα, είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε όλοι ενωμένοι πέραν και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, ο λαός αποφάσισε, εκείνος είναι που  θα μας κρίνει. Δεν ζητώ από κανέναν να αποστερηθεί λόγου ή ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει η αντιπολίτευση. Όμως, αν παραμερίσουμε τις σκοπιμότητες και θέσουμε πάνω από όλα τις προτεραιότητες για να μπορέσουμε επιτέλους να δώσουμε ένα όραμα στον κυπριακό λαό δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πετύχουμε απολύτως τους στόχους μας σε χρόνο συντομότερο από ό,τι κάποιοι υπολόγιζαν. Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον Κυπριακό Ελληνισμό που όταν όλα τα γεράκια της υφηλίου ανέμεναν με το άνοιγμα των τραπεζών ότι θα γινόταν ο χαλασμός, απέδειξε την ωριμότητα και ότι είναι πατριώτες περισσότερο από όσο θα υπολόγιζε κανείς ενώ την ίδια ώρα δεν μπορώ να παραγνωρίσω τα όσα οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι υπεύθυνες συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις,με τη συμπεριφορά τους υποδεικνύουν και σε μας τους πολιτικούς, υπεύθυνη γενικότερα κοινωνική συμπεριφορά που δίνει σε μας την εντολή να συμπεριφερθούμε κατ΄ ανάλογο τρόπο.

Αδέλφια απόδημοι, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ εκ μέρους όλου του λαού και της Κυβέρνησης για τα όσα μέχρι σήμερα έχετε προσφέρει και συνεχίζεται να προσφέρεται. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι με την Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα και θέματα Αποδήμων θα βρούμε τους τρόπους μιας καλύτερης επικοινωνίας για συντονισμό και προοπτική να αποδώσετε τα καλύτερα μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλεται έτσι ώστε και εμείς να νιώθουμε ότι δεν υστερούμε σε αυτό που σας χρωστάμε.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 17ο Συνέδριο σας. Όλα τα πορίσματα του Συνεδρίου θα ληφθούν σοβαρότατα υπόψη έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε και την πρακτική υλοποίηση αυτών που θα ακούσουμε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: