Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Αίγυπτο – Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν




Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθημερινά σε πανεθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα, μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν χθες χιλιάδες υποστηρικτές της σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου για να καταδικάσουν την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης. Εγινε επίσης γνωστό ότι 70 τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις.

“Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα”, υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.
Στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος η απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφασίστηκε την Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ στις 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Αιγύπτου, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, και οι αρχές πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους στον πληθυσμό, κυρίως μέσω της κρατικής τηλεόρασης, να σεβαστεί αυτό το μέτρο. Οποιοσδήποτε το παραβιάσει κινδυνεύει να φυλακιστεί.
Ωστόσο εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν να σημειώνονται ακόμη και αφού νύχτωσε συγκρούσεις και να υπάρχουν φωτιές σε πολλές περιοχές του Καΐρου, έπειτα από μια ημέρα ισχυρών κινητοποιήσεων των ισλαμιστών, κατά την οποία τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται κυρίως για υποστηρικτές του Μόρσι.
Σε δύο πρόχειρα νεκροτομεία τα οποία στήθηκαν σε τεμένη στο κέντρο του Καΐρου, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ προς τους διαδηλωτές, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες καταμέτρησαν τουλάχιστον 39 πτώματα.
Κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν επίσης ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον απολογισμό των νεκρών στο Κάιρο.
Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα γνωστοποίησε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 45 νεκροί μόνο στο Κάιρο.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων του Σουδάν και του Πακιστάν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.
Διαδηλώσεις κατά της αιματηρής καταστολής έγιναν και στην Τουρκία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιορδανία.
Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της Αιγύπτου.
Πηγή: ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: