Συνάντηση Σαμαρά με Κέρι – Νέα συνάντηση του Αμερικανού υπουργού με Βενιζέλο το Σεπτέμβριο




Πηγή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο θα συζητήσει τα ελληνικά εθνικά θέματα, δηλαδή το Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, και βεβαίως το Κυπριακό.

Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι τοπική ώρα και θα προηγηθεί της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση αποτελεί χειρονομία της αμερικανικής πλευράς και για να ενισχυθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, αλλά και για να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον κ. Σαμαρά για να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας.

Το Μέγκα πληροφορήθηκε ότι η συζήτηση με τον Κέρι θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην παρουσία και του κ. Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί αργότερα και την Ουάσιγκτον με πρόσκληση του κ. Κέρι, που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και όπως έγινε γνωστό η συζήτηση θα γίνεται μόνο μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα λάβουν μέρος και ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, πιθανότατα θα είναι ο υπουργός Τζακ Λιού ή η υφυπουργός Οικονομικών Λαέλ Μπρέϊναρντ.

Από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, έγιναν γνωστά τα παρακάτω:

Οι κ.κ. Σαμαράς και  Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συνολικής τους προσπάθειας για την αξιόπιστη και  αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης, έτσι ώστε να υπηρετείται ο θεμελιώδης  στόχος της οριστικής υπέρβασης της κρίσης και της ανάκαμψης της χώρας,  συμφώνησαν ευθύς εξ αρχής και ως προς τον τρόπο της διαχείρισης των επισκέψεών  τους στις ΗΠΑ.

Έτσι, ο κ. Σαμαράς  επισκέπτεται τώρα την Ουάσιγκτον, μετά την πρόσκληση του Προέδρου Ομπάμα, μόνος  του, χωρίς να συνοδεύεται από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό  Εξωτερικών (αλλά και Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ) και φυσικά θα επιδιώξει να κάνει τις  περισσότερες και ουσιαστικότερες επαφές, πέρα από την κεντρική συνάντησή του με  τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου να προωθήσει τα θέματα της χώρας.

Τον Σεπτέμβριο ο κ.  Βενιζέλος θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  στη Νέα Υόρκη και θα κάνει εκεί, επίσης, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επαφών για  την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Ούτως ή άλλως, υπάρχει  πλήρης συνεννόηση επί της ουσίας. Την περασμένη Παρασκευή σε μακρά σύσκεψη στο  Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προετοίμασαν την ατζέντα των  επαφών, τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Νέας Υόρκης για όλο το φάσμα των  κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Συνεπώς, όλα τα σενάρια σε  σχέση με τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην  Ουάσιγκτον, ανάλογα με τη συμμετοχή από αμερικανικής πλευράς του Αντιπροέδρου  Μπάιντεν ή του Υπουργού Εξωτερικών Κέρι ήσαν εξαρχής  αβάσιμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: