Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατασκευή του αγωγού Tanap




To μπλογκ των FINANCIAL TIMES αναφέρεται στις διαφημίσεις της Tanap (της εταιρίας για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας) για πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατασκευή αγωγού που θα καλύπτει τα 1.800 χλμ έως τα ευρωπαϊκά σύνορα της Τουρκίας (“Tanap Tender: the Gas Pipeline to Europe, eventually”).

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το ευρωπαϊκό σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από την δυτική Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές, ώστε να υπάρχει ανταγωνιστής του ρωσικού φυσικού αερίου. Το μόνο αέριο που διατίθεται επί του παρόντος αφορά σε 16 δις κ.μ. ετησίως, από την δεύτερη φάση ανάπτυξης του πεδίου του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, για το οποίο υπάρχει ήδη σχετική σύμβαση με την Τουρκία από το 2011. Έχει γίνει η επιλογή του ΤΑΡ για την μεταφορά του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω Ελλάδας. Αλβανίας και Ιταλίας, απόφαση που προώθησε η αζέρικη κρατική πετρελαϊκή εταιρία Socar που έχει τον έλεγχο των μετοχών της ελληνικής ΔΕΣΦΑ.

Οι μέτοχοι του Shah Deniz (BP, Total και Socar) αγόρασαν μετοχές του ΤΑΡ, στον οποίο είναι ήδη μέτοχος η Statoil, ενώ οι BP, Total και Statoil έχουν συμφωνία με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία Tanap. Πρόκειται για αδιάσπαστη αλυσίδα από το σημείο συλλογής έως τον τελικό προορισμό (όπου οι εταίροι του ΤΑΡ περιλαμβάνουν τις Axpo και Eon) και δεν προβλέπεται να υπάρχουν δυσκολίες στην ανεύρεση πελατών.

Η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος εκκινεί την διαδικασία κατασκευής και αναμένεται να υπάρξει παρόμοια πρόσκληση για τον ΤΑΡ και μια τελική απόφαση για προετοιμασία του οικοπέδου για την παραγωγή αερίου. Ο αγωγός, όπως διαμορφώνεται, δεν αντιστοιχεί στα οράματα της Ευρώπης, καθώς μπορεί να προμηθεύει στην Ευρώπη μόνο 10 δις κ.μ. (όταν απαιτούνται 21 δις κ.μ. ετησίως).

Υπάρχει συζήτηση για τη δημιουργία δεύτερης παράλληλης γραμμής για τον διπλασιασμό της χωρητικότητας και για την διάνοιξη γραμμής από το Τουρκμενιστάν ή το Ιράκ, όμως το Αζερμπαϊτζάν, που κατέχει το 51% του Tanap, δεν έχει κάνει σχετικές αποκαλύψεις . Το πιο πιθανό είναι πως το αέριο που θα μεταφερθεί θα προέρχεται από την αζέρικη πλευρά της Κασπίας και όχι από άλλες πηγές, έως ότου αυξηθεί η ζήτηση από την Ευρώπη χωρίς να επηρεαστούν οι τιμές (χωρίς να σημειωθεί πτώση).

Κάποια στιγμή ο Tanap θα αυξήσει τις επιλογές της Ευρώπης για παροχή φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ωστόσο δεν πρόκειται να έχουν μειωμένες τιμές στο άμεσο μέλλον.

http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/08/06/tanap-tender-the-gas-pipeline-to-europe-eventually/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: