Πολιτική «καλού παιδιού» από τον κατοχικό ηγέτη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις που στοχεύουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη Λευκωσία κάνει η τουρκική πλευρά, επιχειρώντας την ίδια ώρα να παρουσιασθεί έτοιμη για συμφωνία στο Κυπριακό. Αναμένοντας τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να έλθει στο νησί τις επόμενες ημέρες, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου συντηρεί δημόσια τα όσα ουσιαστικά καταγράφει και στην επιστολή που έχει διαβιβάσει προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μέσα από την επιστολή, ημερομηνίας 12 Αυγούστου, αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις, η τουρκική πλευρά προβάλλει τα εξής:

Πρώτο, ζητά να μάθει εάν η συζήτηση στις επικείμενες συνομιλίες θα αρχίσει από το σημείο που έχει τελειώσει η προηγούμενη διαδικασία, που έληξε το Μάιο του 2012, με ευθύνη, ως γνωστό, του Έρογλου (λόγω της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012). «Δυστυχώς, η απέναντι πλευρά, θεωρώντας ως μη γενόμενες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, νομίζει ότι θα αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις», είπε στις δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης. Ο Έρογλου είπε πως οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν πέντε χρόνια πριν έχουν πετύχει ορισμένη πρόοδο και προσεγγίσεις. «Εάν θέλετε να τα ξεκινήσετε όλα απ’ την αρχή, αυτό θα προκαλέσει δυσκολία», είπε.

Δεύτερο, εγείρει θέμα καθορισμού χρονοδιαγράμματος. Ο Έρογλου ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο πρέπει να έχουν στα χέρια του ένα χρονοδιάγραμμα.

Τρίτο, φέρεται να αποδέχεται «την υφιστάμενη βάση» των συνομιλιών. Τι εννοεί; Στην επιστολή αποδέχεται ως βάση των διαπραγματεύσεων το έγγραφο Ντάουνερ. Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως «δεν έμεινε θέμα που δεν έχει συζητηθεί στο Κυπριακό και σε περίπτωση που υπάρχει πρόθεση μπορούμε να φτάσουμε σε λύση».

Φεύγει ο Μάθιου, έρχεται ο Ντάμιαν

Ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Κιτ μετατίθεται σε άλλο διπλωματικό πόστο και τον Απρίλιο του 2014 θα τοποθετηθεί νέος επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της χώρας του στη Λευκωσία ο κ. Damian Roderic Todd.

Όπως το Φόρεϊν Όφις ενημερώνει, ο νέος πρέσβης της Βρετανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία θα δώσει τα διαπιστευτήρια του γύρω στον Απρίλιο του 2014. Ο νέος πρέσβης μπήκε στη διπλωματική υπηρεσία το 1980 και από το βιογραφικό του προκύπτει πως ασχολείται περισσότερο με τα θέματα της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε πρώην πρέσβης της χώρας του σε Πολωνία και Σλοβακία, ενώ εργάσθηκε και σε μια σειρά θέσεις. Σήμερα υπηρετεί ως κυβερνήτης στα νησιά Turks και Caicos.

Σε δήλωσή του, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Φόρεϊν Όφις, εκφράζει την ικανοποίησή του για το διορισμό του στην Κύπρο σημειώνοντας πως ως φοιτητής Ιστορίας ήταν γοητευμένος από την πλούσια ιστορία του νησιού. Αναφέρει πως οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου δεν είναι μόνο βαθιά ριζωμένες και ισχυρές, αλλά και γεμάτες δυνατότητες. Σημειώνει δε πως ανυπομονεί «να συνεργαστεί με όλες τις κοινότητες στην Κύπρο για την επίτευξη των κοινών μας στόχων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: