Πολιτική αστάθεια στον ευρωπαϊκό νότο




Στα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει η πολιτική αστάθεια στο Νότο της Ευρώπης, αναφέρεται ανταπόκριση του Peter Spiegel για τους FINANCIAL TIMES (“Eurozone Calm Belies Brewing Political Storm»).

Τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα οριακά διατηρούν την πλειοψηφία, ενώ στα εξτρεμιστικά κόμματα τόσο του δεξιού όσο και του αριστερού φάσματος αναλογεί το 40% των ψήφων. Η τεχνοκρατική κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ επιτελεί συνεχώς πυροσβεστικό ρόλο.

Η Ισπανία διάγει σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο ενώ ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία, μόνο και μόνο επειδή έδωσε τη δυνατότητα συνδιαλλαγής με τους δανειστές στον επικεφαλής του αντίπαλου κόμματος με το  οποίο συγκροτεί την κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία πιθανώς θα χρειαστούν εκ νέου πακέτα βοήθειας. Παρά τη σοβαρή κατάσταση, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί στο βαθμό που θα περίμενε κανείς. Ο ένας λόγος αποδίδεται στο ότι έχουν καταστεί απίθανες οι μαζικές αποχωρήσεις καταθετών, με τον κόσμο να επιδεικνύει αντοχή παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις.

Ο άλλος αποδίδεται στη στάση του Μ. Draghi, το εργαλείο που χρησιμοποίησε ωστόσο (OMT) δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ και αν κάποια από τις κυβερνήσεις των αδύναμων χωρών του Νότου ανατραπεί και επηρεαστεί η στάση των πιστωτών, η αγορά θα αντιδράσει πάραυτα, προκαλώντας ίσως την αρχή του τέλους.

http://www.ft.com/cms/s/0/bf8f52a4-f9d1-11e2-b8ef-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: