Περιμένοντας την απόφαση έκδοσης του Ντίνου Μιχαηλίδη. Eνα βίντεο για λιγότερες από 1000 λέξεις




Του ΠΑΜΠΟΥ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗ

«Ου μπλέξεις» είναι, κατά την νεοελληνική φιλοσοφική σκέψη, η ενδεκάτη εντολή … Μέρες που είναι, με δίκες στην Ελλάδα και την Κύπρο και κατηγορούμενους πάσης φύσης, διαμετρήματος και προέλευσης, δεν είναι και πολύ εποικοδομητικό να εμφανίζεται κανείς, έστω και για 2-3 δευτερόλεπτα, σε βίντεο κοντά σε προσωπικότητες με πολυσυζητούμενο, ακόμα και αμφιλεγόμενο, ρόλο σε θέματα εξοπλισμών. Μπορεί, έστω και με καθυστέρηση τριών πενταετιών, να μπλέξεις…

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και με τον κυπριακής καταγωγής δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μιτσή, ένα από τους στενότερους συνεργάτες του υπόδικου Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται για λιγότερο από 3΄΄ σ’ ένα μικρό βιντεάκι διαρκείας 2.29΄΄ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με αφορμή το θέμα της έκδοσης στην Ελλάδα του κύπριου πρώην υπουργού  Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη για την ανάμιξή τους στην «υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου» που εκδικάζεται από την ελλαδική δικαιοσύνη.

Στο βίντεο (http://www.youtube.com/watch?v=7RfV2CPPsTk ) οι στιγμές των επινικίων που ζουν ο νικητής του δευτέρου γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών, τον Φεβρουάριο του 1998, Γλαύκος Κληρίδης και οι  αποτελούντες το στενότερο κλειστό του κύκλο.

Ο επανεκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από κινητό τηλέφωνο πληροφορεί τον συνομιλητή του πως παρά την καθυστέρηση επίσημης ανακοίνωσης της νίκης του όλα είχαν «τελειώσει πλέον» και, αφού τον ευχαριστήσει «για όλα, Άκη» πληροφορεί, έμπλεος χαράς, την ομήγυρη πως συνομιλητής του ήταν ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει (στο 1.51΄΄ του βίντεο), το τηλέφωνο στον κάτοχό του, δέχεται ένα ζεστό εναγκαλισμό μετ’ ασπασμού από ένα από τους παρισταμένους, ο οποίος πονηρά και με νόημα σχολιάζει την πληροφορία που μόλις άκουσε από τον πανηγυρίζοντα νικητή των εκλογών: «Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται»…

Για λιγότερo από 3΄΄ εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο ο κάτοχος του τηλεφώνου. Είναι ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μιτσής που, συνεορτάζει χαρούμενος την επανεκλογή του Κληρίδη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αποκορύφωμα μιας προεκλογικής καμπάνιας που ο Κληρίδης έκτισε επάνω στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου με τους περιβόητους S-300, και που, αμέσως μετά, τους έστειλε να σαπίσουν κάπου στην Κρήτη, με χρέωση στο βαλάντιο των κυπρίων, φυσικά…

Ήταν η εποχή που τα ονόματα πολλών στην Κύπρο και στην Ελλάδα συνδέθηκαν στον τύπο με κινήσεις εξοπλισμού και «αμυντικής θωράκισης» του νησιού. Τα ονόματα κάποιων από αυτούς εμπλέκονται δικαστικά με  δραστηριότητες παράνομου πλουτισμού, ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος κλπ, για τις οποίες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη  Δικαιοσύνη τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και ο Ντίνος Μιχαηλίδης.

Ειδικότερα, ο Μιχαηλίδης, του οποίου την έκδοση θα αποφασίσουν τα κυπριακά Δικαστήρια στις 21 Αυγούστου, ένθερμος υποστηρικτής και αργότερα Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης του Κληρίδη,  είχε καταγγελθεί δημόσια και στο παρελθόν για 14 κατηγορίες «αθέμιτου πλουτισμού», αλλά η Κυπριακή Δικαιοσύνη τον «απέδωσε λευκό» στην κοινωνία.

Για το ότι οι έρευνες που έγιναν δεν απέδειξαν τις κατηγορίες για αθέμιτο πλουτισμό ή οτιδήποτε άλλο που να συνιστά αδίκημα, ο Κληρίδης,  με επιστολή, εξέφρασε τη χαρά και την εκτίμησή προς το πρόσωπό του.

Καλύπτοντάς τον εξήρε το έργο που επιτέλεσε ο Μιχαηλίδης και «τη στενή και δημιουργική συνεργασία που είχαν», εκφράζοντας του παράλληλα «βαθύτατη εκτίμηση για τη βοήθεια και συμβολή» του Μιχαηλίδη στην επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί πολλές σκέψεις και ερωτηματικά είναι η παρουσία, η ιδιότητα  και ο ρόλος του Ανδρέα Μιτσή (αρχικά με τη στήριξη του Στέλιου Παπαθεμελή και αργότερα μέσω του σήμερα υπόδικου Άκη Τσοχατζόπουλου) στελέχους της πυραμίδας κυβερνητικής εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, στον τόσο στενό κύκλο του Γλαύκου Κληρίδη τη συγκεκριμένη ημέρα τις συγκεκριμένες στιγμές και στον συγκεκριμένο τόπο των επινικίων εορτασμών της επανεκλογής του γηραιού κύπριου πολιτικού.

Και, συναφώς, τα ερωτηματικά για τη φύση ή το βαθμό  συμμετοχής ενός σημαντικού μέλους του στενού κύκλου του Άκη, στις προεκλογικές διαδικασίες, ώστε να βρίσκεται εκεί τις συγκεκριμένες στιγμές, κατά τις οποίες ο Γλαύκος Κληρίδης τον ευχαριστεί «για όλα, Άκη» προσφέροντας (κατά τα φαινόμενα) ακόμη και το κινητό του τηλέφωνο για να υποβοηθήσει την άμεση επικοινωνία των δύο ανδρών.

Στο βιογραφικό σημείωμα που ανάρτησε στο διαδίκτυο ως Γ.Γ. Βιομηχανίας, επί θητείας Τσοχατζόπουλου, ο  Ανδρέας Μιτσής (=Μικρός, στα κυπριακά) παρ’ ότι δεν αναφέρει την κυπριακή του καταγωγή, καταγράφει πως συνεργάστηκε ως «σύμβουλος του υπουργού», διαδοχικά, λέει, «στα υπουργεία Εσωτερικών, Προεδρίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς επίσης και ως «Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Δηλαδή, σε όποιο υπουργείο θήτευσε ο Άκης, από κοντά και ο Ανδρέας Μιτσής…

Μετά την αποχώρηση του Τσοχατζόπουλου από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής, ο Μιτσής αξιοποίησε τις επαγγελματικές του δεξιότητες «στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών και της διεθνούς διαιτησίας», όπως γράφει στο προαναφερόμενο βιογραφικό του σημείωμα.

Και, βεβαίως, τις προνομιακές σχέσεις και γνώσεις του για ειδικότερα θέματα, (όπως αυτό των ναυπηγείων Σκαραμαγκά) που απέκτησε υπηρετώντας και σε νευραλγικούς τομείς αρμοδιότητας του Άκη, που τον ανέβασαν μέχρι και το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης όταν αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της αραβικών συμφερόντων εταιρίας του ομίλου «Αbu Dhabi Μar».

Το 2010, κατά δήλωση του τότε υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου (6/10/2010),λειτούργησε ως πληρεξούσιος, δικηγόρος του ομίλου  και με την ιδιότητα αυτή παρέστη στην ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εμφάνιση του λιβανέζου Ισκανταρ Σάφα, μεγάλου αφεντικού της εταιρίας, στη διαδικασία για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον προαναφερόμενο όμιλο.

Λίγες μέρες πριν, στις 28/9/2010, η εφημερίδα «Το Βήμα» χαρακτηρίζοντας τον Μιτσή ως ένα «από τους στενότερους συνεργάτες του λιβανέζου επιχειρηματία», του «νέου εμίρη του Σκαραμαγκά», δημοσίευσε , μάλιστα, δηλώσεις του για «το όραμα του κ. Σαφά για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Ελλάδας».

Μετά την παραίτησή του από το Δ.Σ. των ναυπηγείων, ο Ανδρέας Μιτσής απουσιάζει από την επικαιρότητα…

Φαίνεται πως έχει αντιληφθεί την αξία του «κρείττον σιγάν» (κοινώς, κάνε την πάπια…) όταν βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνών της Δικαιοσύνης και της σκανδαλοθηρικής επικαιρότητας φίλοι και γνωστοί, στο παρελθόν σημαντικοί παράγοντες της πολιτικής, επαγγελματικής, κοινωνικής και (γιατί όχι;) οικονομικής προόδου όλων μας.

Δεν είναι εποχές ούτε για αναζήτηση ετερόφωτου «ειδικού βάρους» στα κοινά, ούτε για διεκδίκηση πρωταγωνιστικών ρόλων πια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: