“Παίζεται” ακόμα η διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο




Οι ΗΠΑ προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει όσον αφορά την ενδεχόμενη διακοπή της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που χορηγούν στην Αίγυπτο, εντούτοις η Ουάσιγκτον ενδέχεται να αποφανθεί για το θέμα αυτό εντός των προσεχών εβδομάδων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. έγραψε σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς το AFP τα εξής:

«Το σύνολο της βοήθειάς μας προς τη Αίγυπτο αποτελεί θέμα μίας επαναξιολόγησης και θα εξετάσουμε τα προσεχή βήματά μας όταν θα το κρίνουμε απαραίτητο. Προς το παρόν, καμία επιπλέον απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με τη βοήθεια αυτή, όμως η επανεξέταση έχει δρομολογηθεί ήδη».

Μετά την αιματηρή καταστολή, την περασμένη εβδομάδα, των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δέχεται ισχυρές πιέσεις για να διακόψει τη βοήθεια που χορηγεί σε ετήσια βάση στο Κάιρο, και η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισεκ. δολάρια (εκ των οποίων τα 1,3 δισεκ. διατίθενται στις ένοπλες δυνάμεις και τα 250 εκατ. δολάρια αποτελούν οικονομική βοήθεια).

«Από τα 1,3 δισεκ. που είχαν εκταμιευθεί το οικονομικό έτος 2013, τα 650 εκατ. δολάρια είχαν μεταφερθεί σε λογαριασμό της ομοσπονδιακής τράπεζας Federal Reserve που διατηρεί ο οργανισμός Εξωτερικής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης της Αιγύπτου», επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομένουν «περίπου 585 εκατ. δολάρια τα οποία δεν έχουν διατεθεί» και τα οποία «θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτόν τον λογαριασμό της Federal Reserve».

Όμως «δεν θα ήταν ακριβές να πούμε ότι έχει ληφθεί απόφαση για “πάγωμα” των υπόλοιπων αυτών χρημάτων», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως «τα χρήματα αυτά εκταμιεύονται και δαπανώνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», χωρίς το «ΥΠΕΞ να έχει μία καθορισμένη ημερομηνία για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες» έως τα τέλη του οικονομικού έτους 2013.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως «οι συνομιλίες συνεχίζονται» στην Ουάσιγκτον και πως «εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται μία απόφαση για το υπόλοιπο της βοήθειας» προς την Αίγυπτο.

Πηγή: AFP, Ενημέρωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: