Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ και του Θάνου Κατσάμπα στην υπόθεση Μπατίστα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οταν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβολίου του ΔΝΤ, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας Πάουλο Νογκέϊρα Μπατίστα ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου επίθεση για το Ελληνικό Πρόγραμμα και το «μάνατζμεντ» του Ταμείου, δηλαδή την ίδια την κ. Κριστίν Λαγκάρντ, «άναψαν τα λαμπάκια» των Ευρωπαίων συνααδέλφων του, που αντέδρασαν με θυμό.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Θάνος Κατσάμπας έκδηλα θυμωμένος του απάντησε με ισχυρό τρόπο. Ταυτόχρονα, σε ανώτατο επίπεδο ξεκινούσε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Και το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ενστερνίζονται και συμφωνούν με τις θέσεις του κ. Μπατίστα.

Σε ένα σημείο της ομιλίας του, αποκάλεσε «Πόντιο Πιλάτο» τον επικεφαλής της Αποστολής στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν. Απ’ εκεί και πέρα ήταν βέβαιο πως η γενική διευθύντρια θα ασχολείτο με το θέμα, και ο κ. Μπατίστα της έδωσε την ευκαιρία την επομένη ημέρα, στις 30 Ιουλίου, όταν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε τους λόγους της αποχής από τη ψηφοφορία. Ως γνωστόν, όλα όσα συζητούνται στο Δ.Σ. είναι άκρως απόρρητα και όποιος παραβιάσει την εμπιστευτικότητα –όπως έπραξε ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας- έχει συνέπειες.

Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του, προκάλεσε νέα θύελλα αντιδράσεων και σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές ο κ. Κατσάμπας είχε συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα, ειδικά για το άδικο κατηγορώ του κ. Μπατίστα εναντίον της χώρας μας.  Οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο Ελληνας αντιπρόσωπος συνομίλησε σε αυστηρό τόνο και με τον ίδιο τον αντιπρόσωπο της Βραζιλίας, ο οποίος διόρθωσε την πρώτη του ανακοίνωση λέγοντας ότι αντιπροσώπευε τον εαυτό του και όχι τις υπόλοιπες 10 χώρες της Ομάδας του.

Την 1η Αυγούστου τα τηλέφωνα μεταξύ Ουάσιγκτον, Βρυξελλών και Βραζιλίας «πήραν φωτιά» και η κ. Λαγκάρντ κατήγγειλε τον κ. Μπατίστα στην κυβέρνησή του. Το ίδιο έπραξαν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Eurogroup.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η γενική διευθύντρια κάλεσε στο γραφείο της, στον 12ο όροφο του ΔΝΤ, ομάδα δημοσιογράφων ανάμεσά τους και τον υποφαινόμενο. Το θέμα ήταν καυτό και η κ. Λαγκάρντ πήρε την απόφαση να μας ενημερώσει στη βάση του off the record, που στη συνέχεια άλλαξε δίνοντας μας το δικαίωμα να γράψουμε και να μεταδώσουμε για τη σύγκρουση με τον κ. Μπατίστα, τα εξής, που αποδίδονται στην ίδια:

«Είχα μια πολύ φιλική και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Μαντέγκα, από το υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας και αυτός με εξουσιοδότησε να σας το αναφέρω. Μου υπέδειξε ότι η Βραζιλία υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα, και το ελληνικό πρόγραμμα και ότι, αν η ψηφοφορία θα μπορούσε να επαναληφθεί η Βραζιλία θα στήριζε το εν λόγω πρόγραμμα. Και μου το είπε ο ίδιος».

«Είναι λυπηρό το γεγονός», συνέχισε η κ. Λαγκάρντ, «ότι αυτό συνέβη υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένη που η θέση της Βραζιλίας θα μπορούσε να διορθωθεί και να διευκρινιστεί στο υψηλότερο επίπεδο”.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας κάλεσε τον κ. Μπατίστα να επιστρέψει στη χώρα του για διαβουλεύσεις. Αναχώρησε χθες και σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» θα αρνηθεί να παραιτηθεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: