Ο Ολάντ και η Μέρκελ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Αύγυπτο




Η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα για το θέμα της Αιγύπτου, ζήτησαν να συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εξετάσουν την κατάσταση και τη συνεργασία των Βρυξελλών με το Κάιρο.

Σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο ηγέτες ζήτησαν επίσης να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες στην Αίγυπτο και να επιστρέψουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ολάντ αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Αιγύπτου και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο θα έχει επικοινωνία σήμερα γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας).

Η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, καταδίκασε τη βία και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουν μια “ειρηνική πολιτική διαδικασία”. “Η βία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να λύσει το πρόβλημα”, σημείωσε η καγκελάριος.

“Η πεποίθηση μας είναι ότι η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση παρά μόνο εάν δεσμευτεί σε μια ειρηνική πολιτική διαδικασία, ανοιχτή σε όλες τις δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς”, συνέχισε.

Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση “καταδικάζει έντονα τη βία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους”.  “Ζητούμε από όλες τις πλευρές να δράσουν ειρηνικά και να απέχουν από κάθε βίαιη πράξη, ιδίως σήμερα”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “η κλιμάκωση (της βίας) θα μπορούσε να βυθίσει την Αίγυπτο στο χάος της βίας και των αντιποίνων”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς τουρίστες, συμβουλεύοντάς τους να αποφύγουν να πάνε σε οποιοδήποτε μέρος της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων και των θερέτρων της Ερυθράς Θάλασσας. “Όποιος δεν είναι υποχρεωμένος να πάει (στην Αίγυπτο), ας το αποφύγει”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέας Πέσκε. Όταν ρωτήθηκε πόσοι Γερμανοί βρίσκονται ήδη στην Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο αριθμός τους είναι “πενταψήφιος” και ότι πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για τουρίστες.

Πηγή: Reuters, AFP, BBC, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: