Οι ΗΠΑ ζητούν να μη γίνεται χρήση “θανάσιμης βίας” κατά των ειρηνικών διαδηλωτών




Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν εκ νέου την Αίγυπτο να μην προσφεύγει στην χρήση “θανάσιμης βίας” κατά των ειρηνικών διαδηλωτών. “Δηλώσαμε σαφώς ότι οι Αιγύπτιοι έχουν το οικουμενικό δικαίωμα για την πραγματοποίηση συναθροίσεων και την ελεύθερη έκφραση, στα οποία περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων”, σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

Σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο, η κ. Ψάκι αναφέρει ότι η αμερικανική διπλωματία “καλεί για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να δώσουν τέλος στην βία”. Η κ. Ψάκι υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη για την διασφάλιση ενός ευνοϊκού κλίματος προκειμένου οι Αιγύπτιοι να μπορούν να ασκούν με ηρεμία τα οικουμενικά τους δικαιώματα”.

Η Ψάκι προειδοποίησε εξάλλου ότι “δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση θανάσιμης βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών”, γνωστοποιώντας ωστόσο παράλληλα ότι υπάρχουν “πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι διαδηλωτές προσέφυγαν στην βία”.

Στο μεταξύ: Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισαν σήμερα “την ανάγκη για ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα” για να επιτευχθεί μια έξοδος από την κρίση στην Αίγυπτο.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, οι Ολάντ και Κάμερον διαπίστωσαν “την σύγκλιση των αναλύσεών τους όσον αφορά την σοβαρότητα της βίας των τελευταίων ημερών” και σημείωσαν ότι “η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο”, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

“Ο τερματισμός της βίας και της καταστολής, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, η επανάληψη του ενδοαιγυπτιακού διαλόγου θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα”, υπογράμμισαν επίσης.

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, η ΕΕ “θα πρέπει να διατυπώσει αυτές τις αξιώσεις και να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο”. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησαν τέλος οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ “να συνέλθουν γρήγορα με αυτόν τον σκοπό”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Πηγή: State Department, AFP, CNN, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: