Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί ο εμφύλιος – Εκκαθαρίσεις από τον αιγυπτιακό στρατό




Ενω οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί μέσα σε τέμενος στο κέντρο του Καΐρου απομακρύνθηκαν από το εσωτερικό του, οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι θα αρχίσει να επέρχεται η ηρεμία και θα απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου, που θέτει σε κίνδυνα τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Χωρίς να εκδηλώνονται δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να διαφανεί μία “ανακούφιση” από τα νέα ότι ο εμφύλιος, που μέχρι την Παρασκευή εθεωρείτο δεδομένος, σταδιακά απομακρύνεται, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Βέβαια, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει καλέσει διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου για τις επόμενες επτά ημέρες.

Την είδηση για την απομάκρυνση των οπαδών του Μόρσι από το τέμενος μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέχιζαν τις προσπάθειες να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο του μιναρέ του τεμένους αλ Φατχ, από τον οποίο –σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA– ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Πηγή: AFP, Reuters, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: