Με …άνεση ομιλεί ο κ. Μητσοτάκης για απολύσεις




Η εφημερίδα LOS ANGELES TIMES, φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα της Ανθής Καρασάββα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας με τίτλο «Facing the challenge of paring back Greece’s public workforce», όπου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά το κυβερνητικό σχέδιο για απομάκρυνση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων από τις τρέχουσες θέσεις εργασίας τους, στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη παύση λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές. 

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων από την έναρξη της κρίσης το 2009, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, χάρη στον κανόνα 1-5 που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση (μία πρόσληψη έναντι πέντε συνταξιοδοτήσεων) και ότι στοχεύει σε μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, παραδεχόμενος ότι κανείς μέχρι στιγμής δημόσιος υπάλληλος δεν έχει απολυθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την αποφασιστικότητα του να εφαρμοστούν οι επί μακρόν καθυστερούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ενώ παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση  έχασε την προθεσμία του Ιουνίου για μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων στο σχήμα κινητικότητας. Ακολούθως, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην προγραμματισμένη κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμοστεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2013, διευκρινίζοντας ότι μόνο ένας μικρός αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί εκτός δημοσίου, κυρίως άτομα με πειθαρχικά παραπτώματα. 

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση, μετά την σχεδόν κατάρρευσή της τον περασμένη μήνα εξαιτίας του θέματος με την ΕΡΤ, τόνισε ότι «υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία στην Ελλάδα που κατανοεί ότι δεν μπορούμε πλέον να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα λάθη του παρελθόντος. Σήμερα η πλειοψηφία κατανοεί ότι πρέπει να ληφθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις και ότι πρέπει πλέον να προχωρήσουν ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε ως απολύτως απαράδεκτο το ότι σήμερα άνω του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων είναι άνεργοι ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Το έργο της δημόσιας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι προϋπόθεση ζωτικής σημασίας για μια εύρωστη ιδιωτική οικονομία, που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, μια ανοικτή ιδιωτική οικονομία, ελεύθερη και ανταγωνιστική … και απλά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-greece-economy-qa-20130801,0,3411396,print.story

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: