Μέρκελ: Προειδοποιώ ενάντια σε νέο κούρεμα




Ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε «ντόμινο αβεβαιότητας» που θα έπληττε τις επενδύσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη, προειδοποίησε η Αγκελα Μέρκελ με νέες της δηλώσεις. Οι δηλώσεις της καγκελαρίου έγιναν στο περιοδικό Focus, όπου η Αγκελα Μέρκεκλ σημειώνει: «Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα».

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι το χρέος και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα εξεταστούν εκ νέου το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η χώρα αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», καταλήγει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφερόμενη στη συζήτηση για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει άμεσα, αλλά τόνισε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί, όπως έχει αποφασιστεί, το 2014.

«Τότε θα εξετάσουμε τόσο την πορεία του χρέους όσο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μέχρι τότε θα πρέπει η χώρα να κάνει ακόμη πολλά και θα πρέπει με συνέπεια να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Στα 10 δισ. ευρώ το τρίτο πακέτο
Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμά το ύψος της νές βοήθειας προς την Ελλάδα ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, Γκίντερ Έτινγκερ στην πιο συγκεκριμένη, μέχρι στιγμής, εκτίμηση ανώτερου Γερμανού πολιτικού σχετικά με το πιθανό μέγεθος ενός νέου πακέτου.

Εκτιμώντας όπως και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το νέο πακέτο θα είναι μικρότερο των προηγηθέντων, ο Γκ. Ετινγκερ (μέλος του κόμματος της Μέρκελ) ανέφερε στην κυριακάτικη έκδοση της Welt:

«Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016»

Ο ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα και πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δηλώνει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι η νέα βοήθεια θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους, ο Γιάννης Στουρνάρνας απιοκλείει κάθε «τέτοια περίπτωση», επισημαίνοντας πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού».

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Ελλάδες να δανειστεί από τις αγορές, ο κ. Κ. Στουρνάρας απαντά ότι «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: