Λάβρος ο αλ-Σίσι εναντίον των ισλαμιστών – Το Κάιρο παραδέχθηκε το θάνατο φυλακισμένων




Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μετέδωσε ότι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού και νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Αίγυπτος δεν θα “γονατίσει” μπροστά στη βία των ισλαμιστών.

“Όποιος φαντάζεται ότι η βία θα γονατίσει την Αίγυπτο και τους Αιγύπτιους, πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή του αυτή. Δε θα σιωπήσουμε μπροστά στην καταστροφή της χώρας”, τόνισε ο στρατηγός Σίσι στη διάρκεια συνάντησης με περίπου εκατό ανώτερους αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας στην οποία πήρε μέρος και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραΐμ.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη του στρατηγού Σίσι από την έναρξη, την Τετάρτη, των συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με τους οπαδούς του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με το AFP, το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν την Κυριακή από ασφυξία που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων. Τα δακρυγόνα τα έριξε η αστυνομία πιθανότατα για να αποτρέψει απόπειρα απόδρασης. Το φονικό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα, και οι 36 κρατούμενοι, όλοι μέλη της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα και τις βόμβες αερίου που έπεσαν μέσα στο όχημα που τους μετέφερε σε μια φυλακή κοντά στο Κάιρο.

Οι ισλαμιστές κρατούνταν καθώς είχαν απαγάγει έναν αστυνομικό και επιχείρησαν να δραπετεύσουν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, από μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε συνολικά περισσότερους από 600 ισλαμιστές κρατούμενους. Η συμμαχία των ισλαμιστών ενάντια στο πραξικόπημα, η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, κατά της αποπομπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, κατήγγειλε τη «δολοφονία» των κρατουμένων και ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 52 κρατούμενοι

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών. Η Αίγυπτος είναι ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το στρατό να ελέγχει τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, ενώ το υπουργείο Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα είναι πλέον κλειστά μετά από τις ώρες της προσευχής, σε  μια σαφή προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών του Μόρσι έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένα και αιματηρά επεισόδια τις τελευταίες ημέρες με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ χιλιάδες ισλαμιστές έχουν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές.

Πηγή; AFP, CNN, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: