Η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα αποτελέσει παράγοντα με θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία




Η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με άρθρο του Simon Kennedy για το BLOOMBERG, με τίτλο «Europe Growing Again Means Boost for Global Economy». Μετά την παρουσίαση στοιχείων που προβλέπουν την αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης των 17, οικονομολόγοι και συνεργάτες από την Barclays Plc έως την JP Morgan Chase & Co. περιμένουν ότι η σταθεροποίηση στην οικονομία της περιοχής, ύστερα από ένα πολύ μεγάλο διάστημα ύφεσης, θα λειτουργήσει θετικά και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ευρωζώνη αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ, οπότε ακόμη και η μικρή βελτίωση της τάξεως του 1% στην οικονομία της θα είναι σε θέση να «παρασύρει» σε αναπτυξιακή πορεία, της τάξεως έως και 0,7%, τα υπόλοιπα 4/5 της παγκόσμιας οικονομίας, αντισταθμίζοντας έτσι την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης και ωφελώντας χώρες όπως το Η.Β., το Μεξικό και τη Βραζιλία, αλλά και πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο άμεσος αντίκτυπος είναι ήδη φανερός στους τομείς παραγωγής και στις εξαγωγές της Πολωνίας και της Τσεχίας, αν και δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά αισιόδοξα συμπεράσματα, καθώς, σύμφωνα και με τον Huw Pill της Goldman Sachs αυτή η πρόσφατη ανάκαμψη δεν είναι αρκετή για να καταστήσει την Ευρώπη βασικό καταλύτη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο, στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι αυξήσεις στις εξαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων, οι οποίες έχουν αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές, έχουν οδηγήσει το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου στο 3% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τον Nick Kounis, της Amro Bank MV, οι ισχυρότερες δυνάμεις που θα παρασύρουν την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης θα εξακολουθήσουν να έρχονται από τις Η.Π.Α., αλλά το σίγουρο είναι ότι η ευρωζώνη θα συνεισφέρει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικότερα όσον αφορά στο επενδυτικό κλίμα, καθώς τον τελευταίο καιρό η Ευρώπη μοιάζει να κερδίζει εκ νέου την εμπιστοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πιέσεις, βέβαια, για αύξηση των εξαγωγών των ευρωπαϊκών προϊόντων θα συνεχίσουν να ασκούνται στην ευρωζώνη, ενώ η μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στις διάφορες χώρες, πχ τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, δεν επιτρέπουν να μιλάμε για μια ομοιογενή πρόοδο σε όλη την ευρωζώνη. Αντίστοιχο εμπόδιο αποτελεί και η προοπτική πολιτικής αστάθειας στην περιοχή (απειλή του PDL στην Ιταλία για μαζικές παραιτήσεις, εσωκομματικά σκάνδαλα διαφθοράς στην Ισπανία, αδυναμία διαχείρισης του χρέους στην Ελλάδα).

http://www.bloomberg.com/news/2013-08-12/europe-growing-again-means-boost-for-global-economy.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: