Επάνοδος του Ντάουνερ στη Λευκωσία για επαφές και προετοιμασία του εδάφους




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην Κύπρο θα βρίσκεται το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, θα επισκεφθεί το νησί στα πλαίσια της προετοιμασίας που κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των συνομιλιών, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μέσα από τις συζητήσεις το πράσινο φως για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αναμένεται ότι θα συναντηθεί χωριστά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου καθώς και με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ. Με τους δυο τελευταίους θα συζητήσει περισσότερο τις λεπτομέρειες της διαδικασίας ενώ θα μετρήσει και προθέσεις-διαθέσεις.

Η Γραμματεία του ΟΗΕ έκρινε απαραίτητο να ταξιδεύσει ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κύπρο πριν και τη μετάβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση και με τον γ.γ. Μπαν Κι Μουν. Άλλωστε, δεν υπάρχει χρόνος για τελικές προετοιμασίες, πλην το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, καθώς στο διεθνή οργανισμό θεωρούν ότι με βάση και το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η διαδικασία θα πρέπει χωρίς αναβολές να ξεκινήσει κανονικά τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντάουνερ θα μεταβεί μετά τη Λευκωσία στη Νέα Υόρκη για να συσκεφθεί με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, που ασχολούνται με το Κυπριακό, στα πλαίσια των προετοιμασιών που γίνονται για την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και της συνάντησης Μπαν Κι Μουν-Νίκου Αναστασιάδη. Η ομάδα Κυπριακού θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εξετάσει διάφορα σενάρια.

Πάντως, όπως έγραψε χθες ο «Φ», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αποστείλει προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιστολές για το Κυπριακό. Θα απαντήσει, επίσης, και στον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Ο τελευταίος δήλωσε χθες «θετική απάντηση» από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: