525 οι νεκροί στην Αίγυπτο – Ανησυχία και καταδίκη Ομπάμα για το αιματοκύλισμα




Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την προσφυγή του αιγυπτιακού στρατού στη βία εναντίον των διαδηλωτών και διακήρυξε ότι διαφωνεί με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα. 525 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση του στρατιωτικού καθεστώτος εναντίον των διαδηλωτών.

“Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Αίγυπτο”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, καλώντας τον αιγυπτιακό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Έντγκαρταουν, στο Μάρθας Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης, όπου περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Έρνεστ κάλεσε επίσης τους στρατιωτικούς ηγέτες της Αιγύπτου να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού.

Ο Έρνεστ είπε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί με τη βία είναι να καταστεί πιο δύσκολη η επιστροφή στο δρόμο για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο από τη σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις η οποία τον συνοδεύει στις διακοπές του, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

“Θα ανατρέψουμε το στρατιωτικό πραξικόπημα”…

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο ανακοίνωσε τις πρωινές ώερες της Πέμπτης ότι θα ανατρέψει το “στρατιωτικό πραξικόπημα” και ότι παραμένει αφοσιωμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό ύστερα από τα πολύνεκρα επεισόδια που προκλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τα “στρατόπεδα” καθιστικής διαμαρτυρίας των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κατά τα χθεσινά επεισόδια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 525 άνθρωποι.

“Θα παραμείνουμε πάντα ειρηνικοί. Παραμένουμε ισχυροί, αποφασισμένοι και αμετακίνητοι”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ.

“Θα συνεχίσουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν εκκλησία και σπίτια που ανήκαν σε χριστιανούς στην νότια πόλη Ασιούτ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής εφημερίδας al-Ahram.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι φέρεται ότι επιτέθηκαν με βόμβες μολότωφ νωρίς σήμερα το πρωί στην εκκλησία και στα σπίτια, σύμφωνα με το δημοσίευμα που προσθέτει ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Obama-Rice01-14august2013

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδικάζει σθεναρά τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο, ζητεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να αρθεί το συντομότερο δυνατόν και καλεί όλες τις πλευρές να επιδιώξουν μια πολιτική λύση, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

“Τα σημερινά γεγονότα είναι λυπηρά και αντιβαίνουν τις προσδοκίες των Αιγυπτίων για ειρήνη, συμμετοχή, αληθινή δημοκρατία”, είπε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι Αιγύπτιοι εντός κι εκτός κυβέρνησης πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, πρέπει να συμβάλλουν η κατάσταση να ηρεμήσει και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αναζητήσουν μια “πολιτική διευθέτηση” μέσω “διαλόγου”.

Πηγή: Λευκός Οίκος, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Reuterss, AFP, CNN, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Photo: National Security Advisor Susan E. Rice briefs President Barack Obama during his Presidential Daily Briefing in Chilmark, Mass. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: