Αναστασιάδης: Σε 18 μήνες τα αποτελέσματα…




Μετά το τέλος του 2014 θα διαφανούν τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την εξυγίανση της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε δήλωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά και την πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Κύπρου από την Τρόικα και ερωτηθείς πότε προβλέπεται η ανάκαμψη της οικονομίας, ο Πρόεδρος είπε «το συντομότερο δυνατό, χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να τεθούν χρονοδιαγράμματα μηνών ή ημερών».

«Οπωσδήποτε μετά το τέλος του 2014 είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα διαφανούν τα θετικότερα των αποτελεσμάτων» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα, ο Πρόεδρος είπε ότι κρίνονται ως απαραίτητα για να σταθεροποιηθεί πλήρως ο χρηματοπιστωτικός τομέας και ότι εφαρμόζονται σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. «Νομίζω ότι και με τα όσα μέτρα θα εξαγγελθούν σήμερα για νέες χαλαρώσεις, αλλά και με το χρονοδιαγράμματα που τίθεται, σταδιακά θα αποκαθίσταται, όχι μόνο η εμπιστοσύνη, αλλά και η ομαλή χρηματοπιστωτική εργασία» είπε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση όπως αφεθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός των όποιων σχολιασμών προκαλούν αρνητική ψυχολογία.

«Αν κάποιοι θέλουν να ασκήσουν κριτική, ας την ασκήσουν στην Κυβέρνηση και στα μέτρα που παίρνει ή στα μέτρα που παραλείπει να πάρει. Αλλά ας αφήσουμε μακράν των, πολλές φορές, άστοχων σχολιασμών το χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο πλέον φαίνεται ότι βασίζεται σε υγιείς βάσεις και έχει κάθε ελπίδα να επανέλθει σε κερδοφορία, αλλά και σε ένα δημιουργικό παράγοντα για την ανάπτυξη» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν εξασφάλισε τη συναίνεση των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη σημερινή σύσκεψη που είχε μαζί τους, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήσαν απόλυτα υπεύθυνοι σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ιδιαίτερα δε όσον αφορά τον τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ήσαν πιο κάθετοι απ’ ό,τι είμαι εγώ» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς θα εξοικονομηθούν τα 700 εκ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήδη υπάρχει απόφαση για περικοπές της τάξης του 11% «από σπατάλες και από δαπάνες που δεν δικαιολογούνται». Σημείωσε ότι ήδη μέσα από τις ενέργειες των Υπουργών «έχουν επιτευχθεί σημαντικές εξοικονομήσεις και εξίσου σημαντικές εξοικονομήσεις που φθάνουν τα 700εκ. θα επιτευχθούν και για τον προϋπολογισμό του 2014».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει αυστηρή πειθαρχία στους δημοσιονομικούς κανόνες, κάτι που θα υιοθετηθεί και νομοθετικά, όπως είπε, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η  υγεία του γενικότερου δημοσιονομικού συστήματος, αλλά και η πάταξη  – όπου παρατηρείται –  της διαφθοράς, της σπατάλης και της παραβίασης των κανόνων χρηστής διοίκησης.

«Υπάρχει πάχος για να αποκοπεί έτσι ώστε ο ασθενής να είναι υγιέστερος», συμπλήρωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν με τη δήλωσή του ότι «αποφύγαμε οριστικά τη λήψη νέων μέτρων» μπορεί να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι « ενόσω πειθαρχημένα θα προχωρούμε και με συνέπεια θα εφαρμόζουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις μπορώ να προβλέψω ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα από όσα έχουν συμφωνηθεί μέτρα».

Ερωτηθείς για το διαχωρισμό ή όχι της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και αναπτυξιακή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στα πολιτικά κόμματα εναπόκειται να αποφασίσουν το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου και τους σχηματισμούς που μπορεί να ακολουθήσουν.

«Αυτό ανήκει αποκλειστικά στους μετόχους. Ούτε τα κόμματα μπορεί να παρεμβαίνουν και να δημιουργούν τετελεσμένα για τους μετόχους ούτε ο οποιοσδήποτε άλλος. Συνεπώς, το κάνω ξεκάθαρο, αυτό εναπόκειται ύστερα από σοβαρή μελέτη στους μετόχους της τράπεζας, το νέο ΔΣ και ύστερα από μια εμπεριστατωμένη μελέτη», σημείωσε.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε επίσης σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο 18% της νέας Τράπεζας Κύπρου που ανήκει στην πρώην Λαϊκή και το οποίο χειρίζεται η διαχειρίστρια που διορίστηκε από το Διοικητή της ΚΤ.

Ερωτηθείς ποιός διασφαλίζει ότι η διαχειρίστρια θα χειριστεί τα θέματα όπως επιθυμούν οι μέτοχοι και όχι η ΚΤ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κατανοεί «το απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των μετόχων που προέρχονται από τη Λαϊκή» λέγοντας ότι την ίδια ώρα γίνονται διεργασίες στη Βουλή για να μελετηθεί το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο λόγος στο 18% και όχι στην εκκαθαρίστρια της Λαϊκής.

«Θα σεβαστώ στην όποια απόφαση ληφθεί κατά δημοκρατικό τρόπο και ύστερα από μελέτη από το νομοθετικό σώμα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του.

Πηγή: ΑΘΗΝΑ ΑΡΣΑΛΙΔΟΥ – CNA – www.cna.org.cy/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: