Αλληλεγγύη του Τζον Κέρι στην Ελλάδα




Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του για τις προσπάθειες σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Κέρι εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, κ. Τζένιφερ Ψάκη δήλωσε ότι «η συνάντηση ήταν παραγωγική» και ανέδειξε τη στενή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο ο Αμερικανός υπουργός «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που γίνονται προκειμένου να ααποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη». Η κ. Ψάκη πρόσθεσε ότι ο κ. Τζον Κέρι τόνισε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό καθώς λαμβάνουν χωρα αυτες οι σημαντικές αλλαγές.

            Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Αμερικανός υπουργός συζήτησαν επίσης την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με τη χώρα μας, αναδεικνύοντας –όπως είπε η κ. Ψάκη- τη σημασία για τις ΗΠΑ ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ σε μία τόσο σημαντική περιοχή».

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και οι εξελιξεις στην ευρύτερη περιοχή.

            Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα καθώς η αμερικανική πλευρά εκδήλωσε τη διάθεση της και να ακούσει τον Ελληνα πρωθυπουργό και να βοηθήσει για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε συζήτηση για οικονομική βοήθεια, διότι όπως είπε ενημερώμένη πηγή στο «Ε» «πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Ομως, οι Αμερικανοί ανέφεραν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν σε επενδύσεις Αμερικανών επιχειρηματιών. Επίσης, θα στηρίξουν τη νέα στρατηγική συνεργασία που δημιουργείται από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς διαβλέπουν και οικονομικά κέρδη για τις τρεις χώρες όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Η Αμερική υποστηρίζει απόλυτα τη συμμετοχή της Noble Energy και έχει εκφράσει την απόφαση της στην Αγκυρα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αμερικανικής εταιρείας. Σημειώνεται ότι η στρατηγική για την ενέργεια «κατασκευάζεται» βασικά από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

            Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκαναν πλήρη επιθεώρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε ανοικτά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν βασικά τα πολιτικά θέματα, όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ομως, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την οικονομία, την οποία έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

            Ο Αμερικανός υπουργός επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, καθώς αυτή υλοποιεί βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσει ένα μέλλον ευημερίας για τους πολίτες της.

            Σημειώνεται ότι ο κ. Κέρι θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ενώ υποσχέθηκε ότι θα πραγματοπιιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: