Διαμαρτυρία της Μόσχας για την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης για τη Συρία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέβαλε χθες την προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση στη Χάγη μεταξύ ανωτέρων διπλωματών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της Ρωσίας λόγω των “συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων” σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Η Μόσχα εξέφρασε τη λύση της για την αναβολή.

Ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του πως η συνάντηση αναβλήθηκε “δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία”.

Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και οι ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

“Θα εργασθούμε μαζί με τους ρώσους ομολόγους μας για να προγραμματίσουμε ξανά τη συνάντηση”, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια “συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση” για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία εξέφρασε τη “λύπη” της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν τη διμερή συνάντηση με θέμα τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

“Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία”, έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ως γνωστόν, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω των “συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων” σχετικά με την επίθεση που φέρεται ότι έγινε με χημικά όπλα στη Συρία. Ο Γκατίλοφ έκανε σαφές στο μήνυμά του στο Twitter πως οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση για την αναβολή της συνάντησης μονομερώς.

Πηγή: State Department, Reuters, ANA-MPA

U.S. Secretary of State John Kerry delivers remarks on Syria at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on August 26, 2013. (State Department photo)

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required