NY Times: Επαναφορά του σήματος της Δημόσιας Τηλεόρασης μετά τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ




Ακριβώς ένα μήνα μετά τη διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ., η Κυβέρνηση Σαμαρά επαναφέρει το σήμα στους τηλεοπτικούς δέκτες, σε μια εκδοχή ,ωστόσο, φτωχότερη, σύμφωνα με ανταπόκριση της Niki Kitsantonis για τους  NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece Resumes Official State TV Programming».

Το νέο πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης αποτελείται κυρίως από παλιές ταινίες και ντοκιμαντέρ και έχει σαφώς μεταβατικό χαρακτήρα, ενώ το κεντρικό κτίριο στο οποίο έως πρόσφατα στεγάζονταν η Ε.Ρ.Τ. τελεί υπό κατάληψη, καθώς οι παλιοί εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. εξακολουθούν να αναμεταδίδουν το πειρατικό πρόγραμμά τους. 

Το υπάρχον στοιχειώδες πρόγραμμα της Ε.Δ.Τ. και το επιλεχθέν logo αποτέλεσαν αντικείμενο καυστικών σχολίων σε διάφορους ελληνικούς ιστοτόπους, με τα πιο ευφάνταστα σχόλια να συγκρίνουν το τελευταίο ακόμη και με το αντίστοιχο logo της σοβιετικής κρατικής τηλεόρασης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Καψής, βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες με εκπροσώπους των απολυμένων εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ., προτείνοντας την εκ νέου πρόσληψη 2.000 από το σύνολο τους, μέσω τρίμηνων συμβάσεων ,για τις ανάγκες του μεταβατικού προγράμματος, έως να ολοκληρωθεί η διαδικασία λειτουργίας ενός νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, πιο ευέλικτου και με λιγότερους από τους μισούς εργαζομένους της παλιάς Ε.Ρ.Τ. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους και χαρακτηρίζουν το μεταβατικό πρόγραμμα ως παράνομο και κακέκτυπο της Ε.Ρ.Τ.

Ο κ. Καψής δήλωσε, εξάλλου, ότι οι προσλήψεις ακόμη και για το μεταβατικό πρόγραμμα θα προχωρήσουν μόνο εφόσον εκκενωθεί το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά τόνισε ότι οι Αρχές δεν σκοπεύουν να στείλουν αστυνομικές δυνάμεις.

Η απότομη αλλαγή του σκηνικού τονίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ελληνική Κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων των διεθνών δανειστών της χώρας για μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα.

Η αντιπολίτευση το γνωρίζει και αρχίζει να εντείνει τις αντιδράσεις της. Τα δυο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, τα οποία εκπροσωπούν περίπου 2.500 εργαζομένους, έχουν ήδη προαναγγείλει την 4η γενική απεργία της χρονιάς, στις 16 Ιουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νέο γύρο μέτρων λιτότητας. Το πολυνομοσχέδιο που θα ρυθμίζει θέματα κινητικότητας και απολύσεων εντός του δημόσιου τομέα αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου. Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να περάσει τις αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλίσει την πρώτη τμηματική δόση ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτή καθορίστηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

http://www.nytimes.com/2013/07/12/world/europe/greece-resumes-official-state-tv-programming.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: