FT: Χρόνια πριν ξεπαγώσουν οι λογαριασμοί των καταθετών στην Τράπεζα Κύπρου




Οι όροι για την συνεισφορά των μη ασφαλισμένων καταθετών, που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση και η Τράπεζα Κύπρου, ήταν τελικά καλύτεροι από ό,τι αναμενόταν, θα περάσουν ωστόσο χρόνια προτού ‘ξεπαγώσουν’ οι λογαριασμοί τους, σύμφωνα με την Kerin Hope και ανταπόκρισή της για τους FINANCIAL TIMES (“Milder than Expected Final Terms for Cyprus Bailin Unveiled”).

To κούρεμα θα ανέρχεται στο 47,5%, ενώ ένα 5% των συνολικών καταθέσεων θα μπορεί να αποσυρθεί και το 10% ήδη επιστρέφεται σε μετρητά. Το ποσοστό κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου θα ανέρχεται έτσι στο 12,5% έναντι του 9% που απαιτούνταν. Οι καταθέτες θα λάβουν μετοχές της Τράπεζας και επιτόκια επί των ποσών που παγώνουν κάθε 6, 9 και 12 μήνες, τα οποία η Τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να μετακυλύει.

Θα χρειαστούν, κατά τον Χρ. Πισσαρίδη, τουλάχιστο δύο χρόνια προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. €8 δις καταθέσεων θα χαθούν. Ταυτόχρονα οι πρώην καταθέτες της Λαϊκής θα κατέχουν το 18% της Τράπεζας Κύπρου και ρωσικές και ουκρανικές εταιρείες, που αντιπροσωπεύονται από γνωστούς Κυπρίους δικηγόρους (μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) το 16%.

http://www.ft.com/cms/s/0/85eb3cea-f943-11e2-a6ef-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: