Αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης




Την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα κατά το Eurogroup Working Group, που συνεδριάζει πριν την συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, προβάλλει ανταπόκριση των Paul Tugwell και Tom Stoukas από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece, Troika Optimistic on Reaching Deal Before Meeting».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πιθανώς συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της πριν την συνεδρίαση του Eurogroup ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε την συμφωνία αύριο πριν από την συνάντηση του Eurogroup» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετά την τελευταία συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Τρόικα.

Τα δύο μέρη, όπως επισημαίνεται, συμφώνησαν στη διαδικασία για την κατάργηση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-14, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σήμερα για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από το 23 στο 13%, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα θα κατατεθούν αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως επεσήμανε χθες σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn, από την Aix-en-Provence, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικα έχουν πολλές πιθανότητες («a reasonable chance») να ολοκληρωθούν επιτυχώς, προσθέτοντας ότι «αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και το κατά πόσο είναι σε θέση να διασφαλίσει την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών της» (βλέπε παρακάτω ξεχωριστή παράγραφο).

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε επίσης χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ενωμένο στον κοινό σκοπό, μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-07/greece-troika-optimistic-on-reaching-deal-before-meeting.html

Σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση του BLOOMBERG Greece Has ‘Reasonable Chance’ of Accord Aid Payment, Rehn Says») ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn, πέραν της αισιοδοξίας που εξέφρασε για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση επεσήμανε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Έχουμε αποφασίσει να εξετάσουμε εκ νέου το θέμα μιας ενδεχόμενης επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή μείωσης των επιτοκίων αργότερα, όταν η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και την εφαρμογή του προγράμματος» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-07/greece-has-reasonable-chance-of-accord-aid-payment-rehn-says.html

Τηλεγράφημα του Reuters (Lefteris Papadimas και Ingrind Melanger) δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα των NEW YORK TIMES με τίτλο «Lenders Close to Agreement on Greek Aid», όπου επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δις ευρώ.

Ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn, δήλωσε από την Aix-en-Provence, ότι τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας προσθέτοντας η τελική απόφαση θα ληφθεί από το σημερινό Eurogroup. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας και όλα εξαρτώνται από το εάν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί».

http://www.nytimes.com/2013/07/08/business/global/lenders-close-to-agreement-on-greek-aid.html?_r=0&pagewanted=print

Η ελληνική κυβέρνηση και η Τρόικα προσβλέπουν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής, καθώς έχουν αρθεί τα σημαντικότερα εμπόδια επισημαίνει ο Stelios Bouras σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greece, Creditors Try for Deal Monday on €8.1 Billion Aid Payment».

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να επιτύχει συμφωνία με την Τρόικα το Σαββατοκύριακο, μολονότι έχουν βρεθεί λύσεις στα σημαντικότερα θέματα, όπως στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Η ανταπόκριση μεταφέρει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού και των εκπροσώπων της Τρόικα, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, επισημαίνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μερικής καταβολής της επόμενης δόσης, εάν οι διεθνείς πιστωτές δεν ικανοποιηθούν από την πρόοδο στη διενέργεια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324507404578591581837577340.html?KEYWORDS=greece&cb=logged0.05443992917569496#

Την πιο κρίσιμη απειλή για το πρόγραμμα βοήθειας φαίνεται να ξεπέρασε η ελληνική κυβέρνηση, μετά από συμφωνία για νέες μεταρρυθμίσεις με τoυς δανειστές, σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMESGreece Close to Agreement on Averting Bailout Crisis»).

Αν και παραμένει σε εκκρεμότητα η διευθέτηση κάποιων προβλημάτων, επήλθε συμφωνία στο ζήτημα των περικοπών των δημοσίων δαπανών. ‘Κάναμε πολύ καλή πρόοδο’ δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Poul Thomsen, ‘ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε αύριο το πρωί πριν από τη συνάντηση του Εurogroup’.

Εάν η καταβολή της δόσης διασφαλιστεί, το γεγονός θα κάνει τη διαφορά για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης τον περασμένο μήνα, εξαιτίας της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ.

Με τη συμφωνία αποφασίστηκε ότι 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν υπό ‘κινητικότητα’ έως το τέλος του έτους. Υπάρχει μια μικρή εμπλοκή με το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση (η ελληνική κυβέρνηση προσφέρθηκε να αυξήσει τον ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας ως αντιστάθμισμα), ωστόσο Έλληνας αξιωματούχος επέμεινε ότι και αυτό το ζήτημα λύθηκε. Σχετικό είναι και ηλεκτρονικό δημοσίευμα του BBC Greek Close to Getting latest Bailout Payout») και στους TIMESPressure Mounts as Greece Talks on Public Sector Job Cuts Stall»).

http://www.ft.com/cms/s/0/dd143b74-e71a-11e2-8a57-00144feabdc0.html

http://www.bbc.co.uk/news/business-23216926

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3810825.ece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: