Τι θα συζητήσει ο Τζακ Λιού με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- «Σφήνα» στον κλοιό της Γερμανίας που έχει ζώσει την Ελλάδα, επιχειρεί να μπει η Ουάσιγκτον με την έκτακτη αποστολή στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, χωρίς όμως να επιθυμεί τη δημιουργία του παραμικρού προβλήματος, καθώς στόχος της είναι να αποτελέσει μοχλό πίεσης για τον τερματισμό της άνευ προηγουμένου λιτότητας που επέβαλαν η γερμανική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Αμερικανός υπουργός πιστεύει ότι η λύση για την ανόρθωση της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι η ανάπτυξη, η οποία απουσιάζει από τα προγράμματα λιτότητας που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

            Από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα πραγματοποιηθεί κατόπιν επιιθυμίας του η συνάντηση του κ. Λιου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται ότι θα στείλει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης των προσπαθειών της Ελλάδας και θα υπογραμμίσει με ευγενικό τρόπο την αντίθεσή του στις οικονομικές πολιτικές των Βρυξελλών, που επηρεάζουν την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

            Το τελευταίο διάστημα ο κ. Λιου, όπως και άλλοι «παίκτες» της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής ζήτησαν επίσημα και δημόσια από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υποσηρίζουν την άκρατη λιτότητα, να επανεξετάσουν τα προγράμματα για τις χώρες του νότου και να στραφούν άμεσα προς την ανάπτυξη. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν –και το υποστηρίζουν σε όλες τις συζητήσεις τους με τους Γερμανούς- ότι η αμερικανική πολιτική της «ανάπτυξης απέναντι στη λιτότητα» έχει αποδώσει σημαντικά ωφέλη στον αμερικανικό λαό. Για το λόγο αυτό πιέζουν σε όλα τα επίπεδα τους Ευρωπαίους να ενστερνιστούν το επιτυχημένο μοντέλο της πολιτικής τους.

            Την επανεξέταση της πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας έθεσε ο κ. Λιου και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και χθες στη Μόσχα. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του ήταν το θέμα που επέλεξε ο ίδιος να θέσει και να υποστηρίξει.

            Εκτός της στήριξης προς τις ελληνικές προσπάθειες, η επίσκεψη του κ. Λιου πραγματοποιείται για να ετοιμαστεί η ημερησία διάταξη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Η κίνηση αυτή καθ’ αυτή από μόνη της σημαίνει ότι κατά την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο ο κ. Σαμαράς θα πληροφορηθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο τί θα μπορούσε να πράξει η Αμερική, σε ποιούς τομείς θα μπορούσε να βοηθήσει και τι είδους παρεμβάσεις έχει τη δυνατότητα να κάνει σε χώρες που θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα.

            Ο Μπάρακ Ομπάμα ακολουθεί μία «προοδευτική οικονομική πολιτική» σε αντίθεση με το δίδυμο Μέρκελ και Σόιμπλε, οι οποίοι επέλεξαν το σκληρό συντηρητικό μοντέλο, που ουσιαστικά συνθλίβει τους λαούς των φτωχών χωρών, όπως η Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει με υπερηφάνεια ότι το δικό του μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης είναι και επιτυχημένο και πρέπει να είναι υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες χώρες. Η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο υπουργός της των Οικονομικών έχουν διαφωνήσει με τις αμερικανικές θέσεις και στην ουσία οι σχέσεις είναι «όχι καλές» κατά την έκφραση αξιωματούχου στην Ουάσιγκτον. Στην Ουάσιγκτον έχουν καταγράψει ότι ο κ. Σόιμπλε φέρθηκε αντιδιπλωματικά στον κ. Λιου όπως και στον προκάτοχό του Τίμοθι Γκάϊθνερ.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και σύμφωνα με αξιωματούχο αποδεικνύει και τη σημασία που δίδει ο Λευκός Οίκος στον τερματισμό της λιτότητας, όπως εκφράστηκε μέσω του Προγράμματος της Τρόικα για την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Πρόγραμμα λειτούργησε ως μέσο τιμωρίας όχι ως μοχλός ανάπτυξης και εξόδου της χώρας μας από την κρίση.

            Ο κ. Λιου από την πλευρά του δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ότι η μετάβασή του στην Αθήνα «είναι μία ευκαιρία να δει κανείς τα πράγματα από κοντά» και πρόσθεσε πως η χώρα μας «κινήθηκε σε μια πολύ σημαντική κατεύθυνση πραγματοποιώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» αν και «έχει μπροστά της δύσκολες αποφάσεις».

            Στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός θα τονίσει επίσης απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες ότι έφτασε η στιγμή να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης εργασίας και της μείωσης της ανεργίας. Οπως έγραψε σε άρθρο του το οποίο δημοσιοποιήθηκε ευρύτατα η ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

            Είναι προς το συμφέρον της Αμερικής, πιστεύει ο Τζακ Λιου, να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη, και προτίθεται να διαθέσει μέλη του επιτελείου του για να συνομιλήσουν με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για να εξηγήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη λιτότητα, επέλεξαν συνειδητά την ανάπτυξη, ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μειώνοντας τα επιτόκια στα «κόκκινα» δάνεια των πολιτών διασώζοντας τις κατοικίες εκατομμυρίων Αμερικανών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: