Συνάντηση Βενιζέλου και Κασουλίδη ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον




Ολα τα θέματα, με πλέον σημαντικά την ενέργεια, τα προβλήματα της οικονομίας και το Κυπριακό, συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Ιωάννη Κασουλίδη.

Η συνάντηση ήταν σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στη Λευκωσία και επαναβεβαιώθηκε η πεποίθηση και η βούληση των δύο πλευρών για την ύπαρξη ενός διαρκούς και αυτόματου μηχανισμού διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και τις κυβερνήσεις τους για το σύνολο των θεμάτων εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνονται «τακτικά και συστηματικά», ενώ ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι επιθυμία είναι να επανέλθει η συνεργασία στο πρότυπο της προ-ενταξιακής περιόδου της Κύπρου, όταν η Ελλάδα συνεργάστηκε πολύ στενά με τη Λευκωσία για την προσχώρησή της στην ΕΕ.

Σε ερώτηση για το φυσικό αέριο, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στις συνθήκες ίδρυσης της ΕΟΚ για να τονίσει την ευχή του, όπως τότε ο άνθρακας και χάλυβας έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη γέννηση της ΕΟΚ, έτσι και τώρα προσδοκάται να διαδραματίσει ανάλογο ιστορικό ρόλο το φυσικό αέριο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΟΙ δύο υπουργοί δήλωσαν τα παρακάτω μετά τη συνάντηση:

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχτηκα σήμερα εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Γιαννάκη Κασουλίδη για να συνεχίσουμε τις ουσιαστικές συζητήσεις που ξεκινήσαμε πριν από λίγες μέρες στη Λευκωσία.

Με τη σημερινή του επίσκεψη εδώ, ο κ. Κασουλίδης υποδηλώνει την πίστη μας και την κοινή μας βούληση πως πρέπει να υπάρχει ένας διαρκής αυτόματος μηχανισμός διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, για όλο το πλέγμα των θεμάτων της εξωτερικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Συζητήσαμε λοιπόν, πρώτον, για το μεγάλο εθνικό θέμα, ενόψει και της διήμερης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο.

Συζητήσαμε για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα επισκεφτούμε και οι δυο το Σαββατοκύριακο τη Μαγιόρκα, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Γερμανού και του Ισπανού ομολόγου μας, προκειμένου να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης.

Συζητήσαμε για το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα: Τι γίνεται στην Αίγυπτο, τι γίνεται στη Συρία, τι γίνεται με τη διαδικασία στη Μέση Ανατολή;

Kαι βέβαια συζητήσαμε την προώθηση της διμερούς μας συνεργασίας και της συνεργασίας μας σε πολυμερές επίπεδο με άλλες χώρες, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για μια πλειάδα θεμάτων.

Αυτό που κάναμε σήμερα, θα το κάνουμε συστηματικά και νομίζω ότι έτσι θωρακίζουμε ακόμη περισσότερο την εξωτερική πολιτική και των δυο χωρών και την καθιστούμε αποτελεσματικότερη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ξέρετε όταν έρχομαι στην Αθήνα, νιώθω πάρα πολύ διαφορετικά, όπως καταλαβαίνετε, παρά όταν επισκέπτομαι μια οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Νομίζω ότι συνεννοούμαστε επί του θέματος αυτού για τη μεγάλη ανάγκη που έχει η Κύπρος να βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Αθήνα, να ανταλλάσσουν απόψεις, να συγκρίνουν σημειώσεις, να διαβουλεύονται ο ένας με τον άλλον, όπως έχει πει ο φίλος, Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βενιζέλος.

Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα και η Κύπρος θα ξαναθέσουν το επίπεδο αυτών των διαβουλεύσεων στο  επίπεδο της συχνότητας και της σημασίας των διαβουλεύσεων που είχαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, χάρη στη στήριξη της Ελλάδας, έγινε μία πραγματικότητα.

Σε τέτοιου είδους επίπεδο σχέσεων βλέπετε ότι υπάρχουν αποτελέσματα και αυτά θα προωθήσουμε. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία, σε συνέχεια της συνάντησης στη Λευκωσία, να ανασκοπήσουμε ένα εύρος θεμάτων, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος. Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, σε όλα τα μέτωπα που έχουμε συνεννοηθεί.

Εύχομαι πολύ σύντομα να ξαναβρεθούμε και εδώ και ο κ. Βενιζέλος να ξαναέρθει στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση που αφορά και τους δυο. Πριν από λίγες μέρες στην Αμερικανική Γερουσία, η νέα βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, η κα Νούλαντ, ανέφερε ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου αποτελεί κινητήριο δύναμη για την επίλυση του Κυπριακού. Θα ήθελα ένα σχόλιο και από τους δυο γι’ αυτό, με δεδομένη και την απόφασή σας, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, να συνεργαστείτε στενά σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας για θέματα της οικονομικής ζώνης, μετά και την προηγούμενη συνάντησή σας στη Λευκωσία.

Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Εγώ πάω ένα βήμα παραπέρα από τις δηλώσεις της κας Νούλαντ. Θεωρώ το φυσικό αέριο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, για όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, σαν το αντίστοιχο του άνθρακα και του χάλυβα, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εμείς, σαν Κύπρος, το θεωρούμε σαν το κίνητρο, σαν το επιπρόσθετο κίνητρο, για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας. Εύχομαι να υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από τους άλλους.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κι εγώ να προσθέσω σε αυτά που είπε ο κ. Κασουλίδης ότι και η μελέτη που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική σημασία που έχει η ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, έρχεται να στρέψει την προσοχή μας προς την κατεύθυνση αυτή. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πάντα με μια διάθεση καλής γειτονίας και συνεργασίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προσδοκά η ελληνική και κυπριακή πλευρά από την επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στο Λευκό Οίκο και εάν το Κυπριακό θα είναι στις προτεραιότητες των συζητήσεων. Και ποιες συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού ζητήματος αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι προφανές ότι το Κυπριακό τίθεται σε κάθε υψηλού επιπέδου επαφή της ελληνικής κυβέρνησης. Η επαφή αυτή θα είναι ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Και με την ευκαιρία, να επισημάνουμε και οι δυο από κοινού ότι σήμερα είναι η επέτειος του πραξικοπήματος και φυσικά αυτό μας επιβάλλει να έχουμε, όλος ο ελληνισμός, στραμμένη τη σκέψη μας στα πικρά διδάγματα της ιστορίας. Γιατί η ιστορία πρέπει να μας καθοδηγεί, προκειμένου να μην επαναλαμβάνεται και, δυστυχώς, η επανάληψη είναι πάντα επικίνδυνη και ως δυσάρεστη εμπειρία.

Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ενότητα όλων, η αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που έχουμε σήμερα, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, και, επομένως, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, θα πρέπει να έχει σαν γνώμονα να μην υποφέρει η επόμενη γενιά τον πόνο και τις συνέπειες των λαθών της δικής μας γενιάς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: