Συζητούν τρόπους εμπλοκής της Ε.Ε. – Τα είπαν Κασουλίδης-Φούλε για την Αμμόχωστο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τρόπους για να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια προγεύματος εργασίας, στη διάρκεια του οποίου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε την πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι δυο πλευρές  αντάλλαξαν απόψεις γύρω από πρωτοβουλίες για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Είναι σαφές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται έτοιμη να βοηθήσει στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ως εκ τούτου αναμένονται αναφορικά με τα θέματα αυτά να υπάρξουν επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε διάφορα επίπεδα, με την Τουρκία. Τόσο ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου όσο και γενικά για το Κυπριακο. Ιδιαίτερο ρόλο θα αναλάβει και ο Στέφαν Φούλε. Όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές, εφεξής τα ζητήματα αυτά- και σε σχέση με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης- εισέρχονται σε περίοδο διακριτικής διπλωματίας και ως εκ τούτου θα αποφεύγονται δημόσιες τοποθετήσεις. Κινητικότητα, πάντως,  δεν πρέπει να αναμένεται πριν το φθινόπωρο, περίοδος η οποία χρονικά συμπίπτει με την έναρξη των συνομιλιών για τη λύση του κυπριακού.

 Πάντως, χθες βράδυ ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου αναμενόταν να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Σήμερα το απόγευμα, ο Ντερβίς Έρογλου  θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Κοινοτικό Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, Χασάν Γκιουνγκέρ ( λεγόμενος Υφυπουργός παρά τω Προέδρω) και το σύμβουλο του, Οσμάν Ερτούγ, ο Έρογλου αναμένεται ότι θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου, επαναλαμβάνοντας την πάγια τουρκική θέση πως το ζήτημα τούτο μπορεί να συζητηθεί μόνο στα πλαίσια της συνολικής λύσης του Κυπριακού. Θα θέσει, επίσης και το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, θα πραγματοποιηθεί  μετά από δικό του αίτημα ενώ στις Βρυξέλλες είναι και με το βλέμμα στις επικείμενες λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή. Αναλόγως του αποτελέσματος, ενδέχεται ο Ντερβίς Έρογλου να είναι παρελθόν από την ερχόμενη Δευτέρα. Εξέλιξη, την οποία ευνοεί η Άγκυρα.

Συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης εγκαινίασε χθες τις επαφές του στη Ρώμη με συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Mario Mauro. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα συνεργασίας των δυο χωρών-μελών της Ε.Ε. Σήμερα ο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων,  με τον Ιταλίδα ομόλογό του καθώς και με την ηγεσία της πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, που δραστηριοποιείται σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. 

Πρώτη κουβέντα Μαυρογιάννη- Ερτούγ

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει και τη βούληση και θέλει να προχωρήσει η διαδικασία για λύση του Κυπριακού. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο συνομιλητής για το ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης στην πρώτη επικοινωνία με τον συνεργάτη του Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ.

Ο Ερτούγ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μαυρογιάννη προχθές το απόγευμα για να τον συγχαρεί για το διορισμό του στη θέση του συνομιλητή αλλά και για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξήγησε στο συνομιλητή του ότι η πρόθεση δεν είναι η επανάληψη του ίδιου σκηνικού στο Κυπριακό, με τους ατέρμονους μονολόγους και την κατάθεση εγγράφων, αλλά στόχος θα πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση επί της ουσίας. Δηλαδή, συζήτηση όλων των θεμάτων και πτυχών του Κυπριακού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης ερωτηθείς χθες για την τηλεφωνική επικοινωνία Μαυρογιάννη- Ερτούγ είπε ότι «έγινε μια τέτοια τηλεφωνική συνομιλία η οποία σε αυτή τη φάση ήταν σε προσωπικό επίπεδο».

Από τα κατεχόμενα, πάντως, μεταδίδεται ότι ο Οσμάν Ερτούγ, σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα είναι ο συνομιλητής της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει πως αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης το συντομότερο.

Πηγή – Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: