Πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα – Νέα συνάντηση Στουρνάρα μεΤρόικα σήμερα – «Πάμε για πολιτική συμφωνία» λέει ο υπουργός




Νέο ραντεβού με την Τροϊκα θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με στόχο τη συμφωνία για να αποφευχθούν οι περιπέτειες. Χθες και μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των δανειστών και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «πρόοδο σε όλα τα θέματα».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει πολιτική συμφωνία: «Υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή» ενημέρωσε σχετικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχει συμφωνία, είπε: «Πάμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το δημόσιο: «Θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» είπε και υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα του Δημοσίου.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των απολύσεων: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» ανέφερε.

Στις 9.00 αύριο το πρωί, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα υπάρξει και νέο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ στις 10 στη συνάντηση θα προσέλθει και ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Πρόταση για μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας

Της συνάντησης του Μεγάρου Μαξίμου προηγήθηκε συνεργασία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τροικανούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά προτάθηκε η μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 σε 9 μήνες με σκοπό αυτή -αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο- να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εμμέσως και η τρίμηνη παράταση που ζητεί η ελληνική πλευρά για τον προσδιορισμό των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δηλαδή θα αμείβονται επί 12 μήνες με το 75% του μισθού τους, προτού ενδεχομένως μετακινηθούν σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη σημερινή συνάντηση, η τρόικα, αν και δεν έχει απαντήσει, φαίνεται να κάμπεται στην προοπτική μετατάξεων των 5.000 εκπαιδευτικών οι οποίοι θα θεωβρηθούν ως ενταχθέντες στο καθεστώς της κινητικότητας.

Πηγή – Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: