Προσγείωσαν το αεροπλάνο του προέδρου της Βολιβίας αναζητώντας τον Εντουαρντ Σνόουντεν




Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της χώρας, Έβο Μοράλλες, αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει ξαφνική στάση στο αεροδρόμιο της Βιέννης, ενώ ταξίδευε από τη Μόσχα με προορισμό τη Βολιβία, καθώς υπήρχαν «αβάσιμες υποψίες» ότι ο πρώην πράκτορας της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Πορτογαλία και η Γαλλία διέκοψαν ξαφνικά την άδεια πτήσης πάνω από τις χώρες τους. «Είπαν ότι η απαγόρευση οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα, αλλά αφού ενημερωθήκαμε από άλλες πηγές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αβάσιμες υποψίες πως ο κύριος Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο», πρόσθεσε ο υπουργός. «Δεν γνωρίζουμε ποιος εφηύρε αυτό το ψέμα».

Το ”πράσινο φως” να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους έδωσαν στο αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες η Πορτογαλία και η Γαλλία ύστερα από το περιστατικό που σημειώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα.

Το αεροπλάνο του αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη επειδή το Παρίσι και η Λισσαβώνα αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν άδεια διέλευσης θεωρώντας ότι σε αυτό επέβαινε ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν.

Το αεροσκάφος με προορισμό την πρωτεύουσα της Βολιβίας απογειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Μόσχα, όπου ο Μοράλες είχε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής χωρών που εξάγουν αέριο.

Ο Σνόουντεν βρίσκεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ζήτησε πολιτικό άσυλο–μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς–πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.

Η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας ORF μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν βρισκόταν με τον Μοράλες στο αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Βιέννης Σβέτσατ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκουεχουάνκα δήλωσε από την Λα Παζ ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία αντέδρασαν με “αβάσιμες υποψίες” ότι ο Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του Μοράλες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διέψευσε ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται στη χώρα.

Χθες το βράδυ, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Παρισιού να απαγορεύσει, προσωρινά, την διέλευση από τον εναέριο χώρο του στο αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας.

Πηγή: Reuters, AFP, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: