Πέθανε η Χέλεν Τόμας – Εφυγε ένας θρύλος της αμερικανικής δημοσιογραφίας…




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε την ανταποκρίτρια στο Λευκό Οίκο Χέλεν Τόμας, που έφυγε χθες, μια «πραγματική πρωτοπόρο» που ξεπέρασε τα εμπόδια υπέρ των νέων γενιών των γυναικών στη δημοσιογραφία.

«Αυτό που έκανε η Χέλεν, η πρύτανης του δημοσιογραφικού σώματος στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν μόνο ο χρονικός ορίζοντας της θητείας της, αλλά η πεποίθησή της ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί καλύτερα, όταν ζητάμε με σκληρές ερωτήσεις από τους ηγέτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτήσουν », ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ποιά ήταν η δημοσιογράφος

Η Χέλεν Τόμας η μακροβιότερη δημοσιογράφος που κάλυψε το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, πέθανε σε ηλικία 92 ετών μετά από πολύμηνη ασθένεια. Η Χέλεν εντάχθηκε στο ανδροκρατούμενο χώρο του τύπου εντός του Λευκού Οίκου το 1961 και άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες δημοσιογράφους.

Βέβαια, είδε την καριέρα της να τερματίζεται «απότομα», αν και σε προχωρημένη ηλικία, μετά από ένα αμφιλεγόμενο σχόλιο που έκανε εντός του Λευκού Οίκου και αφορούσε το Ισραήλ.

Η Τόμας κόρη λιβανέζων μεταναστών, κάλυψε δημοσιογραφικά τη θητεία 10 αμερικανών προέδρων από τον Τζον Φ. Κένεντι, έως και τον τωρινό ένοικο του Λευκού Οίκου Μπαράκ Ομπάμα. Η Τόμας κάλυψε δημοσιογραφικά τα θέματα της αμερικανικής προεδρίας, αρχικά ως ρεπόρτερ για το United Press International και στη συνέχεια ως αρθρογράφος για την εφημερίδα Hearst.

Η Χέλεν Τόμας, πάντα καθόταν στην πρώτη σειρά κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων τύπου στο Λευκό Οίκου και ήταν γνωστή για τις ευθείες και σκληρές ερωτήσεις που απηύθυνε στα αμερικανικά κυβερνητικά στελέχη, ανεξάρτητα αν την προεδρία κατείχαν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η Τόμας ενώ συμμετείχε σε μια αμερικανικο- εβραϊκή γιορτή το Μάιο του 2010 στο Λευκό Οίκο, βιντεοσκοπήθηκε την ώρα που έλεγε ότι οι Ισραηλινοί, πρέπει να «πάρουν την κόλαση έξω από την Παλαιστίνη».

Το σχόλιο της, προκάλεσε την έντονη επίπληξη από το Λευκό Οίκο, αλλά και των εβραϊκών οργανώσεων, με αποτέλεσμα η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν να ανακοινώσει απότομα την απομάκρυνσή της. Η Τόμας τότε είχε πει ότι λυπάται βαθύτατα για το σχόλιο της.

Η προεδρική ανακοίνωση ακολουθεί:

THE WHITE HOUSE

Office of the Press Secretary – July 20, 2013

Statement by the President

Michelle and I were saddened to learn of the passing of Helen Thomas.  Helen was a true pioneer, opening doors and breaking down barriers for generations of women in journalism.  She covered every White House since President Kennedy’s, and during that time she never failed to keep presidents – myself included – on their toes.  What made Helen the “Dean of the White House Press Corps” was not just the length of her tenure, but her fierce belief that our democracy works best when we ask tough questions and hold our leaders to account.  Our  thoughts are with Helen’s family, her friends, and the colleagues who respected her so deeply.

Πηγή: Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, CNN, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: