Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στη Ρουσέφ για τις παρακολουθήσεις που αποκάλυψε ο Σνόουντεν




Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζοζεφ Μπάιντεν τηλεφώνησε χθες Παρασκευή στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά τις καταγγελίες του πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν τις διαδικτυακές επικοινωνίες στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σημειώνεται ότι η Βραζιλία είχε χαρακτηρίσει “μη ικανοποιητικές” τις εξηγήσεις που είχαν δώσει αρχικά οι ΗΠΑ για το απόρρητο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA. Ετσι, ο κ. Μπάιντεν αναγκάστηκε να εκφράσει τη λύπη του για τον αρνητικό αντίκτυπο στη Βραζιλία και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα”.

Δηλώσεις έκανε και η υπουργός Επικοινωνιών της Προέδρου Ρουσέφ, Χελένα Τσάγκας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκησε 25 λεπτά.

Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε επίσης την πρόσκλησή του προς τις αρχές της Βραζιλίας να στείλουν στις ΗΠΑ μια αντιπροσωπεία ώστε να πληροφορηθούν περισσότερες πολιτικές και τεχνικές λεπτομέρειες για την υπόθεση. Η Τσάγκας είπε ότι η Βραζιλία αποδέχεται την πρόταση αλλά δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ποιος θα πάει στην Ουάσινγκτον και πότε θα γίνει αυτό.

Η εφημερίδα O Globo σε άρθρο της στις αρχές του μήνα ανέφερε ότι η NSA είχε βάλει στο στόχαστρο τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με κατασκοπευτικά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικές κλήσεις, επικαλούμενη τα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν.

Με αφορμή το θέμα αυτό, ορισμένοι Βραζιλιάνοι γερουσιαστές εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να επισκεφθεί η Ρουσέφ την Ουάσινγκτον, τον προσεχή Οκτώβριο ενώ αμφισβήτησαν και την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που μελετούν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Η πρόεδρος πάντως είπε στον Μπάιντεν ότι το ταξίδι της δεν αναβάλλεται και ότι ελπίζει πως η υπόθεση της κατασκοπείας θα έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τότε.

Πηγή: Reuters, εφημερίδα O Globo ANA-MPA

Official White House Photo by David Lienemann

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: