Ο Μαυρογιάννης διαπραγματευτής – Η ΕΔΕΚ πρότεινε τον Τζιωνή, το ΔΗΚΟ τον Αιμιλίου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος ης Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσε χθες ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων το όνομα του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη ως διαπραγματευτή για το Κυπριακό. Ο διορισμός του θα «κλειδώσει» στη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που χρονικά τοποθετείται στις 16 και 17 Ιουλίου.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων δεν υπήρξαν ενστάσεις για το διορισμό του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών. Η ΕΔΕΚ, διά του Γιαννάκη Ομήρου, σημειώνοντας πως δεν έχει οτιδήποτε αρνητικό για τον κ. Μαυρογιάννη, πρότεινε για τη θέση του διαπραγματευτή τον πρέσβη Τάσο Τζιωνή, ο οποίος ως γνωστό διετέλεσε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου. Την πρόταση αυτή στήριξαν το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Καρογιάν, ανέφερε στη σύσκεψη ότι είχε πρόθεση να προτείνει τρία ονόματα. Πρόκειται για τους πρέσβεις Ανδρέα Μαυρογιάννη, Τάσο Τζιωνή και Νίκο Αιμιλίου. Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», επισήμανε διά του Άντρου Κυπριανού πως το κόμμα διαφωνεί με το διορισμό διαπραγματευτή, ωστόσο, όπως επισήμανε από τη στιγμή που ο Πρόεδρος προτίθεται να προχωρήσει στην τοποθέτηση του, δεν έχει ενστάσεις για τον κ. Μαυρογιάννη.

Στη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και η σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτίθεται να συστήσει δεξαμενή σκέψης( think tank), που θα παράγει μελέτες για το Κυπριακό. Είπε δε πως έχει κάποιες σκέψεις για τον επικεφαλής, που είναι διπλωμάτης.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως έγιναν και κάποιες σκέψεις για πρόσωπα που θα στελεχώνουν αυτή τη δεξαμενή σκέψης. Από τις σκέψεις που γίνονται, φαίνεται ότι στόχος του Προέδρου είναι να συμμετέχουν πρόσωπα με διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις αλλά και φιλοσοφίες (και κομματική προέλευση), ώστε να επιχειρείται μια σύνθεση απόψεων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τα πρόσφατα ταξίδια του σε Βρυξέλλες, Ζάγκρεμπ, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και τις επαφές του με Ρόμπαι, Μέρκελ, Ντράγκι και Φούλε. Αναφέρθηκε δε στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, θέμα το οποίο συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρομπάι καθώς και το διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου.

Στη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα, τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν γραπτές απόψεις για το έγγραφο Ντάουνερ ενώ θα συζητηθεί και η θέση του Προέδρου για τη διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού. Θα συζητηθεί, επίσης, ζητήματα που αφορούν τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: