Ο κόσμος για πολλά χρόνια δεν θα τοποθετήσει χρήματα στην Κύπρο υποστηρίζει Ρώσος πολιτικός




Oι τραπεζικές πρακτικές στην Ευρώπη είναι επικίνδυνες – με εξαίρεση τη Γερμανία και την Ελβετία – και οι τράπεζες θα “σακατευτούν”, ως αποτέλεσμα του προηγούμενου που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τα Οικονομικά, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, σε συνέντευξη στο Russia Today.

Ο κ. Ντβόρκοβιτς μίλησε για το «βρώμικο ρωσικό χρήμα» στην Κύπρο, την «καταστροφή του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ» και το σχέδιο της Ρωσίας να δημιουργήσει το δικό της φορολογικό παράδεισο, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί κάποια μέρα το Χονγκ Κονγκ ή τη Σαγκάη.
Ερωτώμενος για τα ποσά που είχαν τοποθετηθεί στην Κύπρο, ο κ. Ντβόρκοβιτς απάντησε, ότι σίγουρα είναι πάνω από 20 δις, πολύ πιθανόν και 30 δις, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι και πάλι κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό.

«Η Κύπρος ήταν βολική, ως ένα ζεστό και φιλικό νησί, που δεν απέχει πολύ από τη Ρωσία, με εύκολη πρόσβαση, καλή δικαιοδοσία και χαμηλούς φόρους», ανέφερε ο Ρώσος Αντιπρόεδρος, απαντώντας στην ερώτηση, γιατί υπήρχαν τόσο μεγάλα ποσά στην Κύπρο, προσθέτοντας, ότι οι κανόνες του παιχνιδιού ήταν γνωστοί σε όλους, καθώς δεν ήταν μόνο οι Ρώσοι που χρησιμοποιούσαν την Κύπρο, αλλά και πολλοί Βρετανοί και Αμερικανοί.
Ως προς το ποσό που έχασε η Ρωσία, ανέφερε, ότι χάθηκαν «μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά κανείς δεν ξέρει μέχρι ότου ξετυλιχθεί όλη ιστορία», σημειώνοντας, ότι «ο καθένας που έχει χρήματα στην Κύπρο κατανοεί, ότι οι περισσότερες από τις καταθέσεις θα χαθούν, αλλά είναι ακόμα ασαφές το ποσοστό που θα μείνει».

Στην παρατήρηση, ότι το ποσό των 30 δις είναι μεγάλο και στο ερώτημα γιατί η ρωσική κυβέρνηση δεν διαδραμάτισε πιο ενεργό ρόλο για την εξασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο», ο κ. Ντβόρκοβιτς απάντησε, ότι «η ρωσική κυβέρνηση προστατεύει οικονομίες που γίνονται στο εσωτερικό της Ρωσίας και δεν μπορεί να παρακολουθεί την εξοικονόμηση που κάνουν οι άνθρωποι στο εξωτερικό».

Ως προς το κατά πόσον οι καταθέσεις ήταν από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ότι, οι περισσότερες ήταν ιδιωτικές και ότι ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες, όπως η VTB, έχουν θυγατρικές στην Κύπρο, αλλά η ρωσική κυβέρνηση δεν χάνει τίποτα.

Στο ερώτημα, ότι τα σημάδια της κρίσης είχαν διαφανεί πριν από τον Μάρτιο και ο καθένας ήξερε ότι ερχόταν, απάντησε: «Αυτό είναι σωστό, αλλά το βασικό πράγμα που άλλαξε ριζικά την κατάσταση ήταν η διάσωση της Ελλάδας, δεδομένου ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να συμμετέχουν στην διάσωσή της. Αυτό ήταν ένα πλήγμα στον ισολογισμό της Κύπρου. Μετά από αυτό έγινε σαφές, ότι η Κύπρος είχε τεράστιο χρέος. Η Ρωσία βοήθησε ουσιαστικά, δίνοντας ένα αρκετά μεγάλο δάνειο [2,5 δις ευρώ] και μετά την κρίση στην Κύπρο, πήραμε την απόφαση να βελτιώσουμε τους όρους του δανείου, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη πιο γρήγορα και πιο εύκολα».

Στην ερώτηση εάν είχε προσωπικά δει σημάδια αυτής της διαφαινόμενης κρίσης και για τον αν επρόκειτο να συμβεί με τον τρόπο που συνέβη, ο Ρώσος Αντιπρόεδρος απάντησε: «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτω από την πίεση. Η Νότια Ευρώπη είναι κάτω από την πιο έντονη. Κανείς δεν πίστευε, ότι η Ευρώπη θα πιέσει την Κύπρο για τις καταθέσεις. Δεν νομίζω ότι ήταν από οποιονδήποτε, από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ωστόσο, σημαντικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν, ότι δεν θέλουν να βοηθηθεί η Κύπρος πια και ότι πρέπει να επιλύσουν τα δικά τους θέματα. Θα ήθελα να πω, ότι για τη Ρωσία ήταν εντελώς απροσδόκητο».

Ο κ, Ντβόρκοβιτς αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε προειδοποίησης, αναφέροντας, ότι η Ρωσία απλά γνώριζε πως η Κύπρος ήταν κάτω από πίεση, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις ζήτησε την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία πίστευε, ότι το θέμα της Κύπρου θα πρέπει να επιλυθεί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση σχετικά με την αδιαλλαξία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ως προς το ό,τι η Κύπρος δεν προβαίνει σε διαπραγματεύσεις με κανέναν πέραν των μελών της ΕΕ, κυρίως δε με τη Ρωσία και ως προς το αν υπήρχε συνωμοσία, πως η Ρωσία θα διέσωζε την Κύπρο, επειδή οι Ρώσοι είχαν μεγάλη περιουσία αποθηκευμένη εκεί, o κ. Ντβόρκοβιτς απάντησε, πως έχει ακούσει ένα τέτοιο επιχείρημα, αλλά όπως τόνισε, δεν θεωρεί πως κύριο κίνητρο της Γερμανίας και της Γαλλίας, τη στιγμή της απόφασης ήταν η Ρωσία.

«Η Κύπρος είχε πληγώνει την Ευρώπη αποσπώντας χρήματα, που θα μπορούσαν να πάνε αλλού στην Ευρώπη, και επειδή η Κύπρος είναι ένας παράδεισος χρημάτων, θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματά της από μόνη της. Ο παράγων Ρωσία δεν διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο», επεσήμανε ο Ρώσος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: