Ο Αντώνης Σαμαράς στην Ουάσιγκτον;




Σύμφωνα  με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον για τον καθορισμό επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο. Εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην αμερικανική πρωτεύουσα ως πρωθυπουργού.

Πηγές στην Ουάσιγκτον μας είπαν ότι ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επιθυμεί να συναντήσει τον κ. Σαμαρά και να τον στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα. Εφόσον οι συζητήσεις ολοκληρωθούν, η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο.

Χθες προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις στην Ουάσιγκτον τα κύρια άρθρα των εφημερίδων New York Times και Washington Post. Οι δύο μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες άσκησαν σκληρή κριτική στους δανειστές και υποστήριξαν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Είναι χαρακτηριστική η φράση του αρθρογράφου της εφημερίδας New York Times, ότι το Μνημόνιο “είναι λάθος φάρμακο για την Ελλάδα”, μία ορθή διαπίστωση με την οποία διαφωνούν η Ανγκελα Μέρκελ και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Εγραψε συγκεκριμένα τα εξής:

“Εν  συντομία, όσο πιο αβάσιμη γίνεται η λιτότητα ως φάρμακο για την οικονομία, τόσο  λιγότερο αμφισβητείται ως πολιτική φόρμουλα. Ο πιο σταθερός υποστηρικτής της, η  Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel,  ετοιμάζεται για νέες εκλογές αυτόν  τον Σεπτέμβριο και είναι πολύ απίθανο να αλλάξει τη συμπεριφορά της – που είναι  δημοφιλής στους Γερμανούς φορολογούμενους – πριν τις εκλογές. Ούτε επίσης είναι  πιθανόν να αλλάξει συμπεριφορά η κα Merkel σε περίπτωση επανεκλογής  της.

Άλλοι  πιστωτές, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαίνονται να ανησυχούν περισσότερο  από το προφανές ότι η λιτότητα έχει επιφέρει πραγματική καταστροφή στην ελληνική  οικονομία. Αλλά αυτή η συνειδητοποίηση μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει αλλαγή  πολιτικής ή ανακούφιση στους Έλληνες που υποφέρουν”.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal έγραψε:

“Για  την Ελλάδα, το τέλος αυτής της διάσωσης δεν θα έρθει αρκετά σύντομα. Και το  τέλος μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει με την αναγνώριση ότι το να δανείσεις  στην Ελλάδα το αντίστοιχο του 100% του ΑΕΠ της, προκειμένου η χώρα να  αντιμετωπίσει τα υπερβολικά προβλήματα χρέους, δεν επρόκειτο ποτέ να  λειτουργήσει όπως ήταν αρχικά η πρόθεση.

Η  διαγραφή των χρεών για την Ελλάδα θα ήταν δύσκολη από πολιτικής απόψεως – ένας  λόγος για τον οποίο η Angela Merkel δεν επιθυμεί καν να συζητήσει το θέμα παρά  μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα ήγειρε ερωτήματα  για την ισότιμη μεταχείριση χωρών όπως η Ιρλανδία, η οποία αντιμετωπίζει ένα  εξοντωτικό βάρος ευρωπαϊκού χρέους. Και η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την εμπλοκή  της σ’ αυτήν την οικτρή κατάσταση εξαρχής.

Την  ίδια στιγμή, τονίζει η σύνταξη της WSJ, η Ελλάδα και οι εταίροι της στην  ευρωζώνη μοιράζονται την ευθύνη για το καταστροφικό από οικονομικής απόψεως,  αποτέλεσμα του δανείου. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε μόνη της να επωμιστεί το κόστος  αυτού που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ένα κοινό λάθος. Είναι καιρός να εξεταστεί  το ενδεχόμενο διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας,  ακριβώς όπως οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν αναδιάρθρωση για το  ελληνικό χρέος τον περασμένο χρόνο”.

Φωτογραφία: Επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού

Read more: http://mignatiou.com/?p=8478#ixzz2Yi5HfDh7

Read more: http://mignatiou.com/?p=8462#ixzz2Yi50OqyX

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: